CRKVA

Jučer se u Napulju dogodilo “čudo krvi”!

Krv mučenika svetog Januarija ponovno se pretvorila u tekuće stanje jučer u Napulju. “Upravo smo iz sefa uzeli relikvijar s krvlju našeg sveca zaštitnika, koja se odmah potpuno ukapila”, objavio je 19. rujna opat kapele riznice napuljske katedrale.

Opat Vincenzo De Gregorio je na početku mise objavio da se čudo ponovno dogodilo. Napuljski nadbiskup Domenico Battaglia držao je relikviju krvi, pomičući staklene ampule kako bi pokazao tekuće stanje krvi uz zvukove snažnog pljeska, dok je zamjenik narodne mudrosti mahao bijelom tkaninom.

Katolička Crkva 19. rujna slavi svetkovinu svetog Januarija, biskupa, mučenika i zaštitnika Napulja. Tradicionalno se na ovaj dan i još dva puta godišnje ukapljuje njegova krv koja se čuva u staklenoj ampuli u obliku zaobljene posude. Vjeruje se da se čudo dogodilo barem od 1389. godine, što je prvi zabilježeni slučaj. Proces ukapljivanja ponekad traje satima ili čak danima, a ponekad se uopće ne dogodi. Prema lokalnoj predaji, neuspjeh krvi da se pretvori u tekuće stanje označava rat, glad, bolest ili drugu katastrofu.

Na misi 19. rujna nadbiskuo Battaglia je govorio o čudu i o tome što ono jest – a što nije. „Svake godine iz prve ruke vidimo kako svjedočanstvo čovjeka koji je velikodušno dao svoj život za Evanđelje, do posljednjeg daha, do posljednje kapi krvi, nije nešto iz prošlosti, povijesni događaj koristan samo za pisanje u nekim stranice knjige”, rekao je. “Ne,” nastavio je Battaglia, “to je svjedočanstvo koje je prisutno, živo, aktualno i sposobno progovoriti srcu svakog vjernika, potičući ga na više dosljednosti, iznad hrabrosti, na život davanja, prožet dijeljenjem.”

Podsjetio je nazočne da krv svetog Januara „nije proročište za razmatranje, a još manje gradski horoskop čija je funkcija predviđanje nesreće ili sreće za grad. Ne, relikvija koju blagoslivljamo samo je putokaz, prst koji nam ukazuje na nužnost, hitnost, zahtjev da slijedimo Evanđelje na radikalan način, bezrezervno privučeni njegovom oslobađajućom ljepotom, slušajući otvorena srca i uma svojoj riječi života i nade.” Battaglia je rekao da ga krv svetog Januarija tjera na razmišljanje o nepravednom krvoproliću koje se događa svaki dan “kad god je osoba ranjena, ponižena, kad se ne poštuje njezino dostojanstvo”.

Nakon mise, relikvija krvi svetog Januarija ostat će izložena za štovanje u napuljskoj katedrali do 26. rujna u znak zahvalnosti za čudo, piše CNA.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er