CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Jesu li svi vidioci automatski kanonizirani sveci?

Izvanredne vizije mogu ukazivati ​​na svetost pojedinca, ali ne jamče da će vidioci ikada biti proglašen svetim. Kad netko tvrdi da je primio privatnu objavu od Boga ili sveca, Crkva istražuje situaciju kako bi utvrdila je li to u skladu s vjerom.

Nedavno je Dikasterij za nauk vjere objavio ažurirane smjernice koje pomažu objasniti proces i što je zapravo “odobreno” u istrazi: U pravilu, ovi potencijalni zaključci ne uključuju mogućnost proglašavanja da je fenomen koji se razmatra nadnaravnog podrijetla – to jest, potvrđivanje s moralnom sigurnošću da potječe iz odluke koju je Bog želio na izravan način. Umjesto toga, kako je papa Benedikt XVI. objasnio, odobravanje Nihil obstata jednostavno ukazuje na to da su vjernici “ovlašteni dati [fenomenu] svoje prianjanje na razborit način.” Budući da Nihil obstat ne proglašava dotične događaje nadnaravnim, postaje još očiglednije – kao što je rekao i papa Benedikt XVI. – kako je fenomen samo “pomoć koja se nudi, ali njezino korištenje nije obvezno”. U osnovi, pojedinci mogu slobodno vjerovati u navodna ukazanja i slijediti sve pobožnosti povezane s tim, piše Aleteia.

Svetost vidioca

Istraga o navodnom ukazanju također će dublje istražiti svetost vidioca: Vjerodostojnost i dobar ugled osoba koje tvrde da su primatelji nadnaravnih događaja ili da su izravno uključeni u njih, kao i ugled saslušanih svjedoka. Osobito treba voditi računa o duševnoj ravnoteži, poštenju i moralnoj čestitosti, iskrenosti, poniznosti i uobičajenoj poslušnosti prema crkvenoj vlasti, spremnosti na suradnju s njom i promicanju duha autentičnog crkvenog zajedništva; Plodove kršćanskog života, uključujući duh molitve, obraćenja, svećenička i redovnička zvanja, djela milosrđa, kao i zdravu pobožnost te obilne i stalne duhovne plodove. Treba procijeniti doprinos ovih plodova rastu crkvenog zajedništva.

Međutim, čak i ako se vjeruje da je vidioc zdrave pameti, to ne znači da je svetac. Katekizam Katoličke Crkve nudi kratko objašnjenje iza glavnih kriterija Crkve tijekom procesa kanonizacije: Kanonizacijom nekih vjernika, tj. svečanim proglašenjem da su vršili herojske kreposti i živjeli u vjernosti Božjoj milosti, Crkva prepoznaje snagu Duha svetosti u sebi i podupire nadu vjernika predlažući im svece kao uzori i zagovornici. KKC 828

Moguće je da vizija bude odobrena od strane Crkve, au isto vrijeme vidioc nikada nije proglašen svetim. Vidioc će morati pokazati dokaz “herojske vrline” kako bi bio uzet u obzir za proces kanonizacije. Nisu svi vidioci vodili živote herojskih vrlina, iako im je Bog možda dao privatno otkrivenje.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er