VJERA I DUHOVNOST

8 najpoznatijih devetnica

Devetnica je tradicionalni oblik katoličke molitve koja traje devet dana. Obično se devetnice usredotočuju na traženje od Boga određene nakane, a mnoge se mole po zagovoru sveca. Devetnice su lijep način da rastete u molitvi i njegujete svoj duhovni život.

Evo osam najpopularnijih devetnica koje prenosimo sa portala CNA:

Devetnica Duhu Svetomu Također poznata kao Devetnica za Duhove, bila je to prva devetnica koju su molili Isusovi učenici i Blažena Djevica Marija nakon što je Isus uzašao na nebo. Katolici mole ovu devetnicu tijekom devet dana koji padaju između blagdana Uzašašća i blagdana Duhova. Devetnica traži sedam darova Duha Svetoga: mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost i strah Gospodnji.

Devetnica Presvetom Srcu Isusovu

Pobožnost Presvetom Srcu Isusovu započela je sveta Margareta Marija Alacoque nakon što je doživjela Isusova ukazanja kako bi proširila ovu pobožnost. Također se kaže da je sveti Pio iz Pietrelcine (Padre Pio) svaki dan molio molitvu devetnice Presvetom Srcu. Devetnica Srcu Isusovu tradicionalno se moli tijekom devet dana uoči svetkovine Presvetog Srca Isusova, koja je uvijek 19 dana nakon Duhova.

Devetnica Božanskog milosrđa

Devetnicu Božanskog milosrđa Isus je dao svetoj Faustini Kowalskoj. Rekao je poljskoj časnoj sestri da devetnica počinje na Veliki petak i dao joj je nakanu za molitvu svaki dan. Devetnica se sastoji od molitve krunice Božanskog milosrđa nakon koje slijede dnevne molitvene nakane. Iako se ova devetnica može moliti u bilo koje doba godine, preporučuje se započeti na Veliki petak kao priprava za svetkovinu Božjeg milosrđa, koja se slavi prve nedjelje nakon Uskrsa.

Devetnica Svetoj obitelji

Devetnica Svete Obitelji obično se moli tijekom devet dana uoči blagdana Svete Obitelji, koji se slavi u nedjelju nakon Božića, a potiče vjernike na meditaciju i razmišljanje o Svetoj Obitelji kako bismo mogli oblikovati vlastite obitelji. nakon njih. Također služi kao odličan način da se kroz molitvu zbližite s obitelji i ojačate svoje odnose.

Božićna devetnica

Božićna devetnica počinje 16. prosinca i završava na Badnjak. Uključuje dnevno čitanje Svetoga pisma, meditaciju, antifonu, Magnifikat, zagovore i završnu molitvu. Otac Charles Vachetta zaslužan je za pisanje devetnice 1721. u nadi da će nadahnuti svoje župljane Kristovim dolaskom tijekom došašća.

Devetnica predanja

U Devetnici predanja, vjernici se usredotočuju na prepuštanje vlastite volje za svoj život i nastoje živjeti svoje živote u skladu s Božjom voljom za njih i polažu potpuno povjerenje u njega. Devetnica dolazi od oca Dolinda Ruotola, koji je sluga Božji i kandidat za beatifikaciju. Ovu devetnicu možemo moliti kad god nam je teško otpustiti brige ili sumnje i trebamo da se Gospodin pobrine za stvari.

Hitna devetnica Majke Tereze

Jeste li se ikada našli u potrebi za odgovorom, ali nemate vremena moliti se više dana za redom? Sveta Terezija iz Calcutte bi se u tim slučajevima obratila Blaženoj Djevici Mariji i molila njezinu “Leteću devetnicu”. Brza devetnica sastoji se od izgovaranja 10 Memorares — stoljećima stare molitve kojom se traži zagovor Blažene Majke.

Devetnica od 54 dana- Pompejska devetnica

Devetnica od 54 dana nastala je krajem 19. stoljeća u Napulju, u Italiji, nakon što je mlada djevojka koja je bolovala od, kako se smatralo, neizlječive bolesti, zazvala Blaženu Djevicu Mariju u pomoć. Blažena se Majka ukazala mladoj djevojci i rekla joj da će ozdraviti ako izmoli tri devetnice. Mlada je djevojka čudesno ozdravila. Blažena se Majka još jednom ukazala mladoj djevojci i ovaj put dodala da oni koji žele da im se molbe usliše neka izmole tri devetnice u prošnji i tri devetnice u zahvali. Stoga se prvih 27 dana ove devetnice sastoji od molitve krunice svaki dan u molitvi, nakon čega slijedi drugih 27 dana koji se sastoje od svakodnevne molitve krunice u znak zahvalnosti, bez obzira na to je li vaša molba uslišena ili ne. Međutim, ova se devetnica može moliti bilo kada, a mnogi odlučuju započeti ili završiti devetnicu na marijanski blagdan.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er