OSTALOZANIMLJIVOSTI

Je li C. S. Lewis predvidio kako će đavao zavoditi duše tijekom pandemije? Evo odgovora

Mnogi navode kako je C. S. Lewis predvidio budućnost i upozorio nas na klopke koje nam je đavao spremio.

Posljednjih mjeseci internetom kruži navodni citat C. S. Lewisa u kojem se slavni engleski pisac proročanski osvrće na naše vrijeme obilježeno pandemijom koronavirusa.

Oni koji citat dijele najčešće navode da se on nalazi u jednom od najpoznatijih popularnih apologetskih djela 20. stoljeća Pisma starijeg đavla mlađem. U spomenutom djelu, radnja se odvija u dijalogu đavla Screwtapea i njegovog mlađeg šegrta koji prima naputke kako zavesti ljude.

U spornom odlomku zabilježen je razgovor između starijeg i mlađeg đavla u kojem se potonji zanima kako je iskusniji demon uspio odvesti tolike ljude u pakao. Stariji đavao odgovara da je ključ bio u usađivanju straha za vlastiti život. Evo njegovog objašnjenja:

Vezani članci

„Kako više nitko nije vjerovao u vječni život i vječnu smrt, mislili su da imaju samo taj život i zakačili su se za njega svom snagom, čak i pod cijenu svojih osjećaja … Nisu se grlili ni pozdravljali, nisu danima i danima imali nikakvog ljudskog kontakta!

Novca nije bilo… izgubili su posao, potrošili svu ušteđevinu i mislili su da su još uvijek sretni iako im je bilo onemogućeno raditi i zaraditi za svoj kruh! Njihova inteligencija je propadala… jedan dan mediji bi rekli jedno, a već sutradan su proturječili sebi, ali oni su ipak vjerovali svemu što bi čuli!

Odrekli su se svoje slobode… nisu izlazili iz kuće, nisu šetali, nisu posjećivali svoju rodbinu! Bio je to jedan veliki koncentracioni logor za dragovoljne zatvorenike! Prihvatili su sve! Sve, samo kako bi mogli produžiti svoje jadne živote još jedan dan više. Nisu imali pojma da je On, i samo On, taj koji daje život i završava ga. Bilo je tako!”

No, spomenuti citat ne nalazi se niti u knjizi Pisma starijeg đavla mlađem, niti u ikojem drugom Lewisovom djelu. Riječ je o citatu nastalom najvjerojatnije ove godine kojega je netko izmislio, a kad se jednom laž proširila internetom bilo ju je jako teško zaustaviti.

Vjerojatno najbliže što se može doći spomenutom ulomku kod Lewisa je u njegovom eseju naslova “O življenju u atomsko doba”, u kojem engleski pisac nastoji podići moral svojeg naroda, ohrabrujući ga kako potencijalna neprijateljska opasnost ne bi nadvlada njegovim životom:

“Ako će nas sve uništiti atomska bomba, neka nas ta bomba kada dođe zatekne kako činimo razumne ljudske stvari: kako molimo, radimo, podučavamo, čitamo, slušamo glazbu, kupamo djecu, igramo tenis, razgovaramo s prijateljima uz čašu pive i partiju pikada, a ne zgrčene poput prestrašenih ovaca koje razmišljaju o bombama. Mogu nam slomiti tijelo (i mikrobi to mogu), ali ne moraju dominirati našim umovima”, napisao je Lewis 1948. godine.

No, dakako, osim što ovaj tekst nema nikakav proročanski karakter nego govori o stvarnosti u kojoj je pisac živio, kontekst u kojem je nastao znatno se razikuje od onoga u kojem trenutno živimo.

www.medjugorje-news.com/bitno.net

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er