ZANIMLJIVOSTI

KAMO IDE OVAJ SVIJET Američko udruženje psihologa proglasilo muževnost štetnom i opasnom

Američko udruženje psihologa (APA) krovna je organizacija koja okuplja američke psihologe, a koja je objavila izvješće i priručnik naziva „Smjernice za psihološku praksu s muškarcima i dječacima“ koji je diskriminatoran prema muškarcima.

Ovo nije nikakva novost. Sporni je priručnik pripreman još od 2005., objavljen u kolovozu 2018. godine, a otad su se njegove opasne smjernice proširile i vjerno provodile u praksu u Americi, ali i diljem svijeta.

O čemu se u priručniku radi?

Američko udruženje psihologa u svome priručniku već u samom uvodu muževnost i njezine inherentne karakteristike predstavlja negativno, naglašavajući da je muževnost opasna i da takozvana „ideologija muževnosti” pretpostavlja „uvriježene standarde koji zahvaćaju velik dio populacije, uključujući: neženstvenost, želju za natjecanjem i uspjehom, izbjegavanje pokazivanja slabosti, želju za avanturizmom, rizikom i nasiljem.”

Svi ti standardi, prema APA-u, nastali su prema društvenim, kulturnim i kontekstualnim normama, a prema smjernicama APA-e te je norme potrebno dekonstruirati kako bi se dječake, očito kroz odgojno-obrazovne procese, moglo feminizirati i približiti rodnim ideologijama, koje se također spominju u izvješću piše portal Muževni budite

Štoviše, muževnost prema trenutnim standardima treba iskorijeniti jer vodi prema homofobiji, seksualnom zlostavljanju i, u konačnici, nasilju, a sastoji se od stoicizma, natjecateljskog duha, dominacije i agresije, koje su u globalu – štetne.

Navodeći velik broj studija, autori priručnika tvrde kako „tradicionalna ideologija muževnosti ograničava psihološki razvoj muškaraca, sputava njihovo ponašanje, rezultira ustrajanjem na rodnim ulogama i rodnim sukobima te negativno utječe na njihovo mentalno i fizičko zdravlje.”

U nastavku autori zaključuju kako su dječaci i muškarci zastupljeni u velikom broju psiholoških i društvenih problema. Dječaci se tako ističu u problemima s učenjem i nasiljem, dok se muškarci (a ne žene) većinom nalaze u zatvorima, češće će počiniti zločin i biti žrtva zločina.

Ovdje je zaključak APA točan, no autori ne idu u korijen tih problema i ne pokušavaju naći njihov uzrok, nego se, kao i kod mnogih drugih problema, pokušavaju riješiti posljedica demaskulinizacijom muškaraca, pretvarajući ih u rodno fluidne osobe, po mogućnosti nebinarne (ni muško ni žensko).

Kako stoji na kraju izvješća, ove će smjernice isteći nakon perioda od 10 godina, tj. 2028. godine. Što nas čeka do kraja toga perioda, a što nakon njega, preostaje nam za vidjeti.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er