VJERA I DUHOVNOST

Je li Blagovijest zapovjedni blagdan?

Je li Blagovijest zapovjedni blagdan? Zapovjedne blagdane u Rimokatoličkoj crkvi određuju lokalne biskupske konferencije, dok Vatikan daje neke općenite smjernice o osnovnom broju dana.

Ranije je većina blagdana koji su imali rang svečanosti smatrana zapovjednima, zbog čega su svi katolici toga dana morali prisustvovati misi. To je bio slučaj za svetkovinu Blagovijesti 25. ožujka, kako to potvrđuje Katolička enciklopedija.

Zapovjedni blagdani u Katoličkoj crkvi sve su nedjelje u godini, a tu spadaju Uskrs, Duhovi i još neki značajniji dani, te svetkovine:

Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije,

Božić,

Marija Bogorodica,

Blagovijest

Sveti Josip,

Uzašašće,

Sveti Petar i Pavao,

Tijelovo,

Velika Gospa,

Svi sveti.

Međutim, biskupske konferencije mogu, uz odobrenje Apostolske Stolice neke od zapovjedanih blagdana ukinuti ili premjestiti na nedjelju, što se redovito događa. Tako je svih 10 gornjih svetkovina zapovjedno samo u Vatikanu (ne i u ostatku Rimske biskupije) i u Švicarskom kantonu Ticinu. U Hrvatskoj su zapovjedane sljedeće svetkovine:

Božić,

Tijelovo,

Velika Gospa,

Svi sveti.

Katolici u Hrvatskoj rado svetkuju i blagdane koji (više) nisu zapovjedni poput Blagovijesti, Svijećnice, Uzašašća, Svetog Petra i Pavla, Male Gospe, Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, drugog dan Uskrsa i Božića i dr.

Katekizam Katoličkle Crkve navodi bolest,skrb za dojenčad, dobivanje oprosta od vlastitoga župnika kao opravdane razloge za izostanak sa svete mise na zapovjedni blagdan.

Dakle oni koji hotimice izostave misu na te dane čine teški grijeh.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er