VJERA I DUHOVNOST

Evo što je najvažniji dio molitve

Da li je kod molitve najvažniji broj molitava? Trebam li moliti određeni broj riječi da bi me Bog uslišao? Što ako svaki dan molim devetnicu?

U Katoličkoj crkvi ponekad se može učiniti da je ono što je najvažnije u molitvi broj molitava koje osoba moli. Postoje bezbrojne devetnice, litanije i molitvenici koji navode stotine molitava koje treba moliti svakodnevno, piše portal Aleteia.

Gotovo sve ove molitve obećavaju različite duhovne dobrobiti ako ih molite određeni broj puta. Je li molitva devetnice svaki dan u vašem životu najvažniji dio molitve?

Katekizam Katoličke Crkve ne odbacuje molitvene formule, ali naglašava važnost srca: Riječima, mentalnim ili glasovnim, naša molitva dobiva tijelo. Ipak, najvažnije je da srce bude prisutno onome kome se obraćamo u molitvi: “Hoće li naša molitva biti uslišana ili ne, ne ovisi o broju riječi, nego o žaru naše duše.” KKC 2700

Isus je rekao nešto slično kada je objavio: “U molitvi ne gomilajte prazne fraze kao što to čine pogani; jer misle da će zbog mnogih riječi biti uslišani” (Matej 6,7). Iako Bog sigurno čuje sve naše molitve, ono što traži je “skrušeni duh” i “ponizno srce”.

Moja je žrtva, o Bože, duh skrušen; srce skrušeno, poniženo, Bože, nećeš prezreti. Psalam 51:19

Često nam uobičajene molitve mogu pomoći pronaći riječi za molitvu, ali moramo se boriti protiv tendencije da se zadovoljimo samim brojem molitvi koje molimo. Umjesto toga, trebamo biti više zabrinuti za stanje našeg srca kada se molimo. Molimo li s ljubavlju u srcu? Ili molimo samo iz robotskog ponavljanja? Bog ne želi da se molimo kao roboti. On želi ljudska bića koja ga vole.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er