CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Je li blagdan Tijelova zapovjedni blagdan?

Blagdan Tijelova je sveti dan koji je obvezan u sveopćoj Crkvi kojeg mjesni biskupi mogu prenijeti na nedjelju.

Katolička crkva je odredila nekoliko dana izvan nedjelje koji su sveti dani obveze, što znači da su katolici obvezni prisustvovati misi. Zakonik kanonskog prava navodi sljedeće dane koji se slave u cijeloj zemlji, iako svaki biskup ima ovlast dodavati ili oduzimati s ovog popisa. Kanon 1246

Nedjelja, u koju se prema apostolskoj tradiciji slavi vazmeno otajstvo, mora se svetkovati u sveopćoj Crkvi kao praiskonski sveti dan obveze. Također se moraju pridržavati sljedećih dana: Rođenje Gospodina našega Isusa Krista, Bogojavljenje, Uzašašće, Tijelovo, Sveta Marija Bogorodica, Bezgrješno Začeće, Velika Gospa, Sveti Josip, Sveti Petar i sveti Pavao apostoli, i Svi sveti.

Istodobno, obvezne svete dane trenutno uređuju mjesne biskupske konferencije i mogu se razlikovati od zemlje do zemlje, kako kaže Zakonik kanonskog prava. §2. Uz prethodno odobrenje Apostolske Stolice, međutim, biskupska konferencija može izbaciti neke od obvezujućih svetih dana ili ih prenijeti na nedjelju, piše Aleteia.

Tijelovo u nedjelju

U početku se Tijelovo slavilo u četvrtak nakon nedjelje Trojstva, u skladu sa zahtjevima Julijane iz Liegea, redovnice iz 13. stoljeća koja je promicala ovu pobožnost. U 20. stoljeću postalo je sve teže prisustvovati misi četvrtkom u zemljama u kojima nije postojala dominantna katolička kultura, a zahtjevi posla sprječavali su većinu ljudi da prisustvuju slavlju. Blagdan je tada u mnogim mjestima premješten na nedjelju nakon nedjelje Trojstva kako bi više vjernika moglo sudjelovati u misi Tijelova. Budući da su nedjelje automatski sveti dani obveze, obveza pohađanja mise na Tijelovo ostaje.

Tijelovo se i dalje slavi četvrtkom u mjestima gdje je to državni praznik, ili u zemljama gdje je katolička vjera u većini.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er