VJERA I DUHOVNOSTCRKVAMOLITVE

Ivan Pavao II. poticao je na molitvu sv. Mihaelu za zaštitu djece u maternici

Sv. Ivan Pavao II. je za vrijeme svog pontifikata redovito progovarao o zagovaranju života, vjerujući da i dijete i majka zaslužuju da se o njima brine i štiti.

Posebno je borbu za zaštitu života u maternici vidio kao duhovnu bitku. To je najjasnije vidio kad je pročitao poglavlje u Knjizi Otkrivenja, u kojem Ivan opisuje viziju žene koja će se roditi.

Kako donosi Aleteia, poljski papa je o ovome govorio u obraćanju na Uskrs 1994. godine.

Tijekom vazmenog vremena Crkva čita Knjigu Otkrivenja koja sadrži riječi koje se odnose na veliki znak koji se pojavio na nebu: Žena odjevena suncem; ovo je Žena koja će se roditi. Apostol Ivan vidi kako se pred njim pojavljuje crveni zmaj, odlučan da proždere novorođeno dijete (Knjiga Otkrivenja 12, 1-4).

Ova apokaliptična slika također pripada otajstvu uskrsnuća. Crkva ga ponovno čita na dan Uznesenja Majke Božje. To je slika koja ima svoj izraz i u naše doba, posebno u godini obitelji. Kad se sve prijetnje po život akumuliraju pred ženom koju će ona donijeti na svijet, moramo se okrenuti Ženi odjevenoj suncem, tako da svojom majčinskom brigom okruži svako ljudsko biće u majčinoj maternici.

Zatim je objasnio kako je sveti Mihael snažan zagovornik ove duhovne bitke i zašto bismo trebali izgovarati molitvu upućenu njemu.

Papa Ivan Pavao II. podsjetio je na ovu scenu arkanđela sv. Mihaela: “I nasta rat na nebu: Mihael i njegovi anđeli zarate se sa Zmajem” (Knjiga Otkrivenja 12, 7).

“Papa Lav XIII. sigurno je dobro znao ovaj prizor kada je krajem prošlogMihael stoljeća svetom Mihaelu uveo posebnu molitvu u cijeloj Crkvi: ‘Sveti Mihaele arkanđele, brani nas u borbi. Budi naša zaštita od zlobe i zamki đavla …’ Čak i ako se danas ova molitva više ne izgovara na kraju euharistijskog slavlja, pozivam sve da je ne zaborave, već je izgovaraju kako bi zatražili pomoć u borbi protiv sila tame i protiv duha ovoga svijeta.”, poručio je tada sveti Ivan Pavao II.

ivan

Molitva sv. Mihaelu, arkanđelu

Sveti Mihaele arkanđele, brani nas u borbi, budi naša zaštita od zlobe i zamki đavla. Neka ga Bog kori, ponizno se molimo. Prinče nebeske vojske, snagom Božjom, baci u pakao sotonu i sve zle duhove koji se provlače svijetom tražeći propast duša. Amen.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button