BiHVIJESTI

Ide li Federacija BiH u dvotjedni lockdown?

Ide li Federacija BiH u dvotjedni lockdown? Federacija BiH se nakon višemjesečnog ponašanja poput corona – free zone, vraća u realnost, a na to su je natjerale loše brojke i rast broja novozaraženih koji je najveći još od tzv. drugog vala u studenom i prosincu.

Prema Sveučilištu Johns Hopkins Bosna i Hercegovina je deveta na svijetu po smrtnosti od koronavirusa na sto tisuća stanovnika.  Danas će Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH imati hitan sastanak na temu uvođenja dvotjednog lockdowna. U Sarajevu je najgora situacija, a svaki drugi testirani je pozitivan. Jučer je bilo 824 novozaraženih uz devet preminulih. S obzirom da u ovoj državi i županije imaju ovlasti. Zapadnohercegovačka županija koja obuhvaća Široki Brijeg, Grude, Ljubuški i Posušje uvela je policijski sat od 20:30 navečer do 5 sati ujutro. Jučer je u toj županiji bilo najviše novozaraženih od početka pandemije. Cilj je smanjiti večernje izlaske i zabave, poput onog za Dan žena kada je, prema riječima direktorice Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke županije Andrea Jurić, koronavirus opet buknuo. – Najviše je oboljelih pripadnica ženskog spola. Zbog toga smo morali zatvoriti šest razrednih odjela jer su učiteljice zaražene i nema tko izvoditi nastavu.

Ovaj primjer najbolje govori koliko su ljudi neodgovorni, posebno prosvjetni radnici koji bi trebali biti primjer odgovornog ponašanja u svojoj sredini – izjavila je Jurić. Smatra i kako su skoku oboljelih u cijeloj zemlji “doprinijela” skijališta u kojima se nisu poštovale mjere. – Na bh. granicama nemate nikakvu kontrolu, u zemlju ulaze sa svih strana svijeta kako kome padne na pamet. To su razlozi zbog kojih imamo ovakve brojke. S druge strane, jasno je zašto je BiH tako postupila, jer zbog financijskih razloga ne može držati tvrdi lockdown. To sebi mogu priuštiti samo jako bogate zemlje – rekla je Jurić. Hercegovačko-neretvanska županija pak, u kojoj je i Mostar, zabranila je rad ugostiteljskih objekata svih vrsta od 21 sat navečer do 5 sati ujutro, dok se epidemiološka situacija ne stabilizira.

Upravo tu su proteklih tjedana gostovale neke glazbene zvijezde koje su “punile” klubove, pa će do smirivanja stanja barem večernji partiji izostati. Federacija BiH, osim u mjerama koje će smanjiti socijalne kontakte, nadu vidi i u pola milijuna doza cjepiva Sputnjik V koje uskoro dolazi, uz povremene donacije cjepiva koje su dosad dale Srbija i Turska da bi koliko – toliko pomogle ovoj zemlji. U entitetu Republika Srpska ranije je počelo cijepljenje.

www.medjugorje-news.com/ vecernji.ba

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er