VJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

Gospino čudo na Korčuli!

Gospino čudo na Korčuli! Uz nadolazeću svetkovinu Velike Gospe, prisjetimo se da su Gospinu zagovoru i pomoći Korčulani pripisali pobjedu na blagdan Velike Gospe godine 1571. nad alžirskim Uluz-Ali-begom. To na latinskom jeziku detaljno opisuje korčulanski kanonik, arhiđakon Antun Rozanović, čiji je brat Vicko tada bio glavni zapovjednik korčulanske obrane.

Nakon što je osmanlijsko brodovlje uplovilo u Jadran, franjevci su izbjegli s Badije u Korčulu i u crkvu Svih svetih pohranili Gospinu sliku i čudotvorno raspelo. Osmanlije su poharali niz otoka, posebno Korčulu i Hvar, ali grad Korčulu nisu uspjeli osvojiti, donosi fra Petar Lubina u knjizi “Vodič marijanskom Hrvatskom”.

Gospino čudo!

Na osvit Velike Gospe dvadeset velikih brodova s oko 2000 momaka čekalo je jedva 160 korčulanskih boraca na otoku. Grad je kukavički napustila mletačka vojska. Umjesto da Korčulane zvona pozovu na molitvu, zazvoniše ona na uzbunu. Nakon kanonade turskih topova, iskrcaše se Osmanlije na obalu i dadoše se na opsjedanje grada. Započinje neravnopravna borba. U toj su se prigodi Korčulani utekli zagovoru Gospe Badijske.

Dan i noć brojni puk molio je pred Njezinom slikom, koja je bila prenesena u korčulansku stolnicu.

Vezani članci

Događa se nešto neobično. Ponovno zazvone zvona. Među Osmanlijama se pronese glas kako kršćanima odnekud pristiže pomoć. Baš na blagdan Velike Gospe zapuhala je jaka bura, kakve nije bilo ni usred zime. Da im se brodovi ne razbiju o morske hridi, nagnala je Osmanlije na bijeg.

Korčulani obuku u vojničke odore djecu, žene i starce i s oružjem ih izvedu na zidine, na što se Osmanlije uvjere kako su kršćani odnekud dobili pomoć. Bez obzira na to, još žešće navale na zidine. Kad su i Korčulani počeli posustajati, ukaže im se Gospa te ih ohrabri.

Idući u procesiji s križem i Gospinom slikom zidinama svoga grada, Korčulanke su uplašile Osmanlije koji su opsjedali njihov grad. (V. Kapitanović)

Već su prije podneva prestale sve borbe. Poginula su svega dvojica Korčulanina. Osmanlije koji su bili na otoku, pokupe se i dokopaju svojih brodova. Nisu se nikad više vratili, a oko 180 ih je poginulo. Gospina pomoć bila je očita. Korčulani je nakon toga prozovu Majkom od Milosti.

Velika je moć Djevice Marije, posebno za one koji joj se predaju s povjerenjem!

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er