VJERA I DUHOVNOST

Glas Sotone: Svetac nas upozorava kako prepoznati da sotona djeluje u našim životima

Ne razumijemo uvijek kada i kako nam prijeti, ali često jest. Gestama, postupcima, kroz usta drugih ljudi. Sotona nas svaki dan živcira, pokušava nas dovesti u napast, odvraćajući nas od volje Božje.

Postoji svetac koji nam također pomaže razumjeti Sotonin glas koji je mnogo suptilniji nego što zamišljamo. Uvijek smo se pitali: što je glas sotona? Jesmo li to ikada čuli ili je to nešto što samo sveci mogu uočiti? U stvarnosti, možemo čuti i njegov glas, au tome nam pomaže svetac: sveti Ignacije Loyolski.

Zahvaljujući nekim svojim spisima, on nam nudi stvarna “pravila”, zahvaljujući kojima nam, ako ih pažljivo i s vjerom promatramo, mogu pomoći da uočimo i prepoznamo onaj glas koji govori i obraća se našoj duši. Nismo uvijek sposobni za to: vjerujemo da čujemo Božji glas, ali u stvarnosti to su elementi koji nas odvraćaju od toga da idemo negdje drugdje.

Sveti Ignacije nam tumači da naše misli uvijek nečemu vode. Ako to nešto nije dobar, nego loš kraj, i to može našu dušu odvesti tamo gdje nismo namjeravali, onda to znači da to nije bila Božja volja. Naša duša gubi mir i spokoj, kako objašnjava u članku Aleteia , onda to znači da “neprijateljski duh ide protiv nas”, dakle iskušava nas.

Zapravo se čini kao nešto nemoguće, ali događa se. Nadalje, svetac nam nudi i još jedan element, naime neku vrstu razlučivanja stanja duše čovjeka. Kako znamo ili razumijemo “kako je naša duša”? Jednostavno je, a on to objašnjava ovako: „Ako duša prelazi iz dobra u bolje, dobri nas je anđeo nježno dotaknuo“ – tumači svetac. Naprotiv, objašnjava on, ako duša padne iz lošeg u gore, đavao umeće svoju ruku i, stoga, nastavlja svojim putem. Ovaj put nas dodiruje zli anđeo: čini to nježno, poput dobrog, ali s gorim posljedicama za našu dušu.

Pritajeni glas koji nas udaljava od Boga, to nije pravi glas, već niz situacija i elemenata koji nas navode da shvatimo kako đavao na suptilan način djeluje na nas. Sveti Ignacije daje nam posljednji savjet: obratimo pozornost na slušanje unutarnjeg glasa, na emocije koje koristimo za unutarnje razlučivanje. Jer tu djeluje i đavao i udaljava nas od Boga. Kao da nam je htio “oteti mir iz srca” i time nas privući k sebi. Ali ako je naša vjera čvrsta, moći ćemo razlikovati njegov glas, tako neprijateljski, od onoga Božjeg koji voli.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er