VJERA I DUHOVNOST

Francuski pravoslavni teolog: Kiril će slijediti Putina u njegovom padu

“Kiril će slijediti Putina u njegovu padu, čak i ako se to ne dogodi odmah. Najveći neprijatelj Rusije danas je Putin, a najveći neprijatelj pravoslavlja je Kiril”, smatra francuski pravoslavni teolog Jean-François Colosimo, koji je za Aleteiu dao intervju o odnosu između ruskog predsjednika i moskovskog patrijarha.

Colosimo je na početku razgovora podsjetio da su jedine dvije institucije koje su nadživjele raspad Sovjetskog Saveza bile KGB i Ruska pravoslavna Crkva, te da one imaju “stare veze”.

Iako je Kiril ispočetka imao reputaciju progresivca i ekumenista, prešao je na Putinovu antizapadnu vanjsku politiku, postavši na neki način njegovim “ministrom za vjeru”.

Obojica, tvrdi Colosimo, ispovijedaju istu ideologiju jedinstva tzv. ‘Ruskog svijeta’ koji obuhvaća sve zemlje ruskog govornog područja. Ovaj je imperijalistički mentalitet, smatra francuski teolog, ostao moguć jer komunizam nije prošao svoj Nirnberški proces čime su Putin i Kiril dvojica preživjelih homo sovieticusa.

U toj simbiozi Crkva “preuzima ulogu” koju je nekada imala Komunistička partija. “Ona je sada zadužena za patriotizam, moral, društvene norme i novačenje elita”, objašnjava Colosimo, podsjećajući da je Moskovska patrijaršija “jedina ruska institucija koja još uvijek obuhvaća cijeli prostor bivšeg SSSR-a”.

Iznutra Kiril od Crkve pokušava napraviti utvrdu koja će u inkvizicijskom duhu, koji je stran pravoslavlju, “voditi velike bitke protiv moderniteta”, dok izvana podupire Putinove geopolitičke poteze, smatra Colosimo.

Najveći rival Moskovskog patrijarha u pravoslavnom svijetu je carigradski patrijarh Bartolomej čiji je pogled na kršćanstvo puno bliži katoličkom. “Carigradski pogled vrlo je blizak katoličkom koji je proizašao iz Drugoga vatikanskog koncila, onaj o Crkvi koja nas poziva da prepoznamo Krista Spasitelja svijeta koji je u službi čovječanstva”, govori francuski teolog.

No, budući da su pogledi na svijet i kršćanstvo moskovskog i carigradskog patrijarha suprotstavljeni “poput Staljina, Kiril nastoji povećati svoju moć brojnim podjelama kojima nastoji potkopati Bartolomeja”, objašnjava Colosimo, navodeći kako moskovski patrijarh nije želio sudjelovati na Svepravoslavnom saboru koji je Bartolomej sazvao na Kreti 2016. godine.

Kiril je otišao korak dalje i proglasio Bartolomeja šizmatikom nakon što je carigradski patrijarh godine 2019. Ukrajinskoj Crkvi dao status autokefalnosti, govori Colosimo, naglašujući kako je sukob imao utjecaj na čitav pravoslavni svijet koji je krenuo birati strane između Bartolomeja i Kirila.

Međutim, utjecaj moskovskog patrijarha mogao bi početi kopnjeti nakon sukoba s Ukrajinom jer mnogi Ukrajinci ne mogu nastaviti biti pod duhovnim autoritetom koji je povezan s neprijateljskom političkom silom.

Budući da, kako navodi francuski teolog, Ukrajina sačinjava 40 posto Moskovske patrijaršije, bez nje će ona izgubiti svoju brojčanu snagu i postati “samo jedna među Crkvama pravoslavnog svijeta” što će je prisiliti na reformu.

“Opravdavajući nepravedan i bratoubilački rat, Kiril je postao skandal za pravoslavne, ali i za katolike i za protestante. On će slijediti Putina u njegovu padu, čak i ako se to ne dogodi odmah. Najveći neprijatelj Rusije danas je Putin, a najveći neprijatelj pravoslavlja je Kiril”, smatra Colosimo.

Predviđanja francuskog teologa za pravoslavlje u Rusiji nisu tmurna, dapače, s pouzdanjem gleda na činjenicu da postoji unutarnja opozicija unatoč činjenici da je Kiril “neprestano pročišćavao crkveno tijelo od svih opozicijskih elemenata”.

“Peticije protiv trenutnog patrijarha se umnažaju. Bliži smo nego što se to čini obnovi ruske i slavenske duhovnosti u duhu Gogolja, Dostojevskog i Solženjicina”, smatra Colosimo.

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno.net
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er