MEĐUGORJEVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

Frama Međugorje: Da ne bude nikakvog incidenta na Mladifestu – to je čudo, naravno, Božje, a mi smo samo jedan djelić

Nije samo cijeli svijet uključen u organizaciju međugorskog Mladifesta, nego i Franjevačka mladež – Frama Međugorje. Koje su sve njihove zadaće, pogotovo one skrivene, ali i prva reakcija na prošlotjednu objavu njihovog župnika fra Marinka Šakote da će se 31. izdanje međunarodnog Mladifesta ipak održati za Hrvatski katolički radio govorio je Josip Pavlović, predsjednik Frame Međugorje.

Tema 31. Mladifesta u Međugorju u susjednoj Bosni i Hercegovini bit će „Dođite i vidjet ćete“ (Iv 1, 39) i održat će se u standardnom terminu od 1. do 6. kolovoza, potvrdio je početkom prošlog tjedna međugorski župnik fra Marinko Šakota.

“Mladifest je događaj koji ne možemo samo tako opisati riječima, ali situacija s pandemijom i mjerama civilnog stožera ne daje toliku fleksibilnost ovogodišnjem održavanju. U svakom slučaju će se održati, ali u ovome trenutku se ne zna u kakvome obliku. Nitko to ne može znati do zadnjeg dana”, poručuje za HKR Josip Pavlović, predsjednik Frame Međugorje.

U ovakvim okolnostima možemo jedino nagađati, jer isključivo ovise o odredbama Stožera Bosne i Hercegovine.

“Ali, naravno da će Mladifest biti jednostavniji nego inače, sigurno i manje posječen, ako ga uopće bude moguće posjetiti”, rekao nam je, uz bojazan da bi se to moglo dogoditi u slučaju odluke o ograničenju maloga broja ljudi na jednom mjestu:

“Vjerojatno će tada biti u nekom virtualnom obliku.”

Fra Serđo Ćavar, koji je do prije par godina, bio duhovni asistent Frame u zagrebačkom samostanu Hercegovačke franjevačke provincije u Zagrebu, pojašnjava:

“Bio sam ovih dana u Hercegovini i koliko sam uspio saznati, dakle, ono što je negdje bila želja fratara jest da se nastavi tradicija Mladifesta. Možda da se vratimo u prošlost – kada je prije 31 godinu fra Slavko Barbarić, pokojni, organizirao prvi Mladifest – to nije bilo tako masovno, ni blizu.”

Sudjelovalo je za današnje prilike skromnih 200-tinjak mladih i dvojica gitarista, dok je samo prošle godine u 30. jubilarnom izdanju sudjelovalo oko 50.000 sudionika sa svih strana svijeta.

“Dakle, tako je fra Slavko krenuo, ali bio je veliki vizionar, proročki gotovo, i svi njegovi projekti su kasnije zaživjeli i narasli ogromno, tako i Mladifest. Hercegovački fratri žele nastaviti tradiciju zajedništva, molitve, pjesme i to uživo vjerojatno neće biti veliki broj jer će biti onemogućeno, ali Bogu hvala putem interneta sigurno će pratiti brojni”, poručuje ovaj hercegovački fratar koji je danas u Zagrebu odgojitelj braće s jednostavnim zavjetima i pomoćni meštar bogoslova kojih je na zagrebačkom sveučilištu na teološkim studijama ukupno 33 iz Hercegovačke franjevačke provincije.

Frama Međugorje već na isti način godinama sudjeluje u festivalu.

Volontiraju, pomažu u realizaciji u svakom obliku kako bi sve u konačnici prošlo na jedan miran i jednostavan način, opisao je za emisiju ‘Budimo mladi’ Josip Pavlović koji je početkom ove pastoralne godine za službu mjesnog predsjednika izabran na jednogodišnji mandat, što je stalna praksa u hercegovačkoj Franjevačkoj mladeži i u svim drugim mjesnim bratstvima čiji je područni duhovni asistent, spomenimo usputno, fra Marin Karačić.

Josip nastavlja: “Pomažemo svećenicima što god treba jer tu u Međugorju imamo brojne ispovijedi, toliki mladi jednostavno moraju tražiti neko oproštenje, neki novi početak, brojni tu dožive i svoja obraćenja.”

Na usluzi su svećenicima sa svih kontinenata, tako da dobro dođe i znanje jezika u Frami, i da ispovijed protekne bez ikakvih problema – kako je Josip pojasnio – “da im omogućimo malo hlada, malo vode, da se ne ‘skuhaju’ na ovom našem hercegovačkom kamenu i suncu”.

“Što se tiče liturgije naši framaši najvažniju ulogu imaju za vrijeme pričesti kada treba održavati red među vjernicima i uglavnom smo tu za hodočasnike, prodajemo majice s logom festivala i na usluzi smo uz to za druge brojne sitnice kojih ima unedogled.”

Pitali smo ga i za one ‘nevidljive poslove’. O tome, pak, kaže:

“To su prije svega organizacija samih volontera i organizacija protoka tolikog svijeta na tako malo prostora župe. I da ne bude nikakvog incidenta, to je čudo, naravno, Božje, a mi smo samo jedan djelić u tome da to sve protekne tako glatko i spontano”, poručuje predsjednik Frame Međugorje koja inače u župi djeluje kroz razne sekcije, a on osobno još ima službu nacionalnog blagajnika Franjevačke mladeži Bosne i Hercegovine.

“Pokušavam služiti našoj župnoj zajednici što je više moguće kroz ovaj jedan svjetski način za mlade i po primjeru sv. Franje, a Frama u Hercegovini je stvarno vrlo živa i aktivna. Ima nas 23 bratstva, tako da framaša u hercegovačkim župama ne manjka”, ističe s ponosom, a ponosni mogu biti još više jer Frama BiH se može i mora pohvaliti da je jedna među njima i najbrojnija u svijetu – ona iz Posušja – i ima 260 članova “Velike Frame” i 90 članova “Male Frame”.

Frama Međugorje broji, pak, 104 člana. “Veliku Framu” čine učenici srednjih škola i fakulteta, a “Mala Frama” broji još dodatnih 70-tak članova i to su učenici osmog i devetog razareda. Naime, u BiH osnovnoškolsko obrazovanje ima jedan dodatni pripremi razred u koji se polazi sa šest godina.

Međugorska Frama je krajem siječnja imala i nova primanja i obećanja (čije smo fotografije upotrijebili za opremu ovog teksta) te je tada u njihovu zajednicu ušlo 25 novih mladih.

Druge mjesne Frame su trebale kasnije imati primanje i obećanja, no korona-kriza ih je u tome spriječila, tako da i dalje čekaju, pojasnio nam je Pavlović.

“Najbitnije je možda da ne ovisimo o broju članova, a to se tiče i Frame i Mladifesta. Najljepše je kada se samo uživa u nečemu i totalno se preda”, osvrnuo se time i na ‘potrebu za statistikom’ koja u crkvenom zajedništvu u biti uvijek mora biti u drugome planu, dok se fra Serđo Ćavar spomenuio kako je nebrojeno puta bio u Međugorju i kao srednjoškolac i kao osnovnoškolac.

Ali ne toliko izravno – kaže – već dok sam pomagao ocu u obiteljskom restoranu susretao sam hodočasnike iz čitavog svijeta.

“To mi je bilo zanimljivo i snažno svjedočanstvo te se sjećam da me je jednom fra Ljubo Kurtović, koji je tada organizirao Mladifest, pozvao da se uključim u jutarnju molitvu. Znam da sam imao veliku, veliku tremu.”

Danas je duhovni asisten Frame Međugorje – spomenimo i to – širokobriježanin fra Zvonimir Pavičić koji je mladu misu imao u kolovozu 2017. godine, a široj je javnosti bolje poznat svojim glazbenim izvedbama na našoj sestrinskoj LTV televiziji.

Tema 31. Mladifesta u Međugorju bit će „Dođite i vidjet ćete“ (Iv 1, 39) i održat će se u standardnom terminu od 1. do 6. kolovoza, vjerojatno i očekivano, u nekom ograničenijem formatu zbog znane epidemiološke situacije, a sugovornik Hrvatske katoličke mreže Josip Pavlović, predsjednik mjesne Frame, unatoč svemu sve poziva i zaključno poručuje:

“Kad vidimo koliko je obraćenja, koliko promjenjenih života zahvaljujući Međugorju, a mi smo tu kao hrvatski narod samo par koraka udaljeni od tog svetog mjesta, morali bi ga ipak početi malo više cijeniti i shvaćati tu jednu posebnu duhovnost koja se može naći, ja vjerujem, samo u Međugorju.”

Širu priču za HKR poslušajte u priloženom linku:

www.medjugorje-news.com/hkr.hr

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er