VJERA I DUHOVNOST

Fra Goran Azinović: Nikad ne znaš što te čeka, unatoč zamišljenim planovima i željama… 

Zato odsad planove za svoju relativnu budućnost bilježi suhom olovkom, a želje za apsolutnu budućnost piši nalivperom, jer život je uistinu pun iznenađenja. Nikad ne znaš što te čeka, unatoč zamišljenim planovima i željama…   

Američki profesor John Caputo cijeli je život posvetio pitanjima religije pa ljude po naravi definira kao religiozna bića. Svaka religija se dotiče i pitanja budućnosti. Zanimljivo, Caputo govori o dvije vrste budućnosti: relativnoj i apsolutnoj.

Naime, relativna budućnost usko je vezana uz čovjekova očekivanja i želje. Osoba očekuje da će završiti određeni fakultet, pronaći dobro plaćen posao, zasnovati obitelj i dobiti djecu. U relativnu budućnost Caputo ubraja i podrobnije planove pojedinca: gdje će provesti godišnji odmor, kakvo će mu biti zdravlje, koliko će novca uštedjeti… Čovjek takvu budućnost smatra vlastitom budućnošću i vjeruje da ga ničim ne može iznenaditi.

Zato odsad planove za svoju relativnu budućnost bilježi suhom olovkom, a želje za apsolutnu budućnost piši nalivperom, jer život je uistinu pun iznenađenja.

Vezani članci

Za razliku od relativne, apsolutnu budućnost, prema Caputovu mišljenju, čovjek ne može nazvati direktno svojom. Plasirana izvan ljudskih mogućnosti, pojedinca može itekako iznenaditi. Dolazi kao nenajavljen gost u obliku bolesti, rata, tragedije ili smrti, a pojedinac mora uvijek biti spreman za iznenađenja koja mu priprema, jer kad ga zadesi, uvelike će mu promijeniti tijek života. Događaje koje apsolutna budućnost donosi čovjek ne sanja ni u najgorim snovima, a odjednom su tu.

Osim pojedinca, apsolutna budućnost može zahvatiti i čitavu zemlju, pa i zemlje. Sjeti se samo pandemije koronavirusa: svi smo imali planove u svojoj relativnoj budućnosti, a onda je odjednom kao grom iz vedra neba nastupila apsolutna budućnost i iz korijena poremetila normalan tijek života. Ljudi su mjesecima bili zatvoreni u svojim domovima, mnogi su nažalost naglo oboljeli i umrli. Zato odsad planove za svoju relativnu budućnost bilježi suhom olovkom, a želje za apsolutnu budućnost piši nalivperom, jer život je uistinu pun iznenađenja. Nikad ne znaš što te čeka, unatoč zamišljenim planovima i željama…   

fra Goran Azinović za hkm.hr

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er