VJERA I DUHOVNOST

Evo što znači ime Josip

Zbog privilegirane uloge svetog Josipa kao Isusovog hranitelja i supruga Djevice Marije, njegovo je ime postalo jedno od najpopularnijih imena za dječake svih vremena. Što znači ime Josip?

Ime Josip potječe od hebrejskog Yosef i prvi put se spominje u Starom zavjetu. Prema Abarim Publications, “Glagol יסף (yasap) znači dodati, povećati ili ponovno učiniti. Ovaj glagol je uobičajena riječ koja se koristi kada se nešto jednostavno doda.” Ovaj glagol postaje ime u Knjizi Postanka kada Rahela, druga Jakovljeva žena, konačno rodi sina nakon mnogo godina neplodnosti. Tada se Bog sjeti Rahele, usliši je Bog i otvori joj utrobu. Ona zatrudnje i rodi sina i reče: “Bog je skinuo moju sramotu”; i nadjenu mu ime Josip govoreći: “Neka mi Gospodin doda još jednog sina!” (Postanak 30:22-24) Rahela na kraju ima još jednog sina i daje mu ime “Benjamin”.

Josipovo ime često se prevodi kao “Dodavatelj” ili “Udvostručilac”, dok neki biblijski komentari navode da njegovo ime znači “On (Gospodin) će dodati”, objašnjavajući da se Božje ime podrazumijeva, iako nije izričito dio hebrejskog imena.

Sveti Josemaria Escriva razmišlja o tom značenju i povezuje ga sa svetim Josipom u propovijedi tiskanoj u knjizi Krist prolazi. [I]me Josip na hebrejskom znači “Bog će dodati.” Bog dodaje neslućene dimenzije svetim životima onih koji vrše njegovu volju. On dodaje jednu važnu dimenziju koja svemu daje smisao, božansku dimenziju. Skromnom i svetom Josipovom životu pridodao je, ako se mogu tako izraziti, živote Djevice Marije i Isusa, našega Gospodina. Bog ne dopušta da bude nadmašen u velikodušnosti.

Vezani članci

Josip je mogao prihvatiti riječi Marije, svoje žene: “Pogledao je milostivo na poniznost svoje službenice… jer On koji je moćan, On čije je ime sveto, učinio je za mene svoja čudesa.” Mnogi drugi sveci su potvrdili da je pobožnost prema svetom Josipu “dodala” mnogo u njihov život, obogativši ga obilatom Božjom milošću. Ime Josip ima bogatu duhovnu povijest i pruža mnogo materijala za meditiranje tijekom vaše sljedeće molitve.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er