VJERA I DUHOVNOST

Evo kojih 6 sakramentala koriste egzorcisti kako bi otjerali đavla

Sakramentali (ne brkati sa sakramentima) su definirani kao «vidljivi vjerski znakovi, koje je Crkva ustanovila u svrhu bogoslužja, radi zaštite od đavolskih utjecaja i povećanja duhovnog i materijalnog dobra čovjeka». Evo kojih 6 sakramentala koriste egzorcisti kako bi otjerali đavla

Danas se u nekim kontekstima karizmatskih skupina i pučke tradicije velika važnost pridaje sakramentalima, stoga je važno da ih se ispravno razumije, kako bi se izbjeglo da im se pridaje magična i praznovjerna vrijednost ili čak viši od sakramenata. Egzorcist stoga često može posegnuti za više sakramentala kako bi istjerao đavla. U “Anđeli i vragovi u borbi” (Editrice Ancilla) don Marcello Stanzione i Annalisa Colzi objašnjavaju koji su sakramentali od velike pomoći u praksi egzorcizma, piše Aleteia.

1) Sol Blagoslovljena sol ima specifično svojstvo da štiti mjesta od zlih prisutnosti, kao i da blagotvorno djeluje na zdravlje tijela i duše.

2) Voda Blagoslovljena voda štiti njome poškropljena mjesta od demonskih najezda, tjera zloduhe i liječi od bolesti.

3) Ulje Sveto ulje uništava prisutnost demona i od velike je važnosti za ozdravljenje bolesnika; posebno svojstvo egzorciziranog ulja je da omogući odvajanje nevolje od tijela.

4) Čudotvorna medaljica Svete slike imaju veliku važnost u borbi protiv đavla, prije svega kao preventivno sredstvo, a drugo, upravo kao sastavno sredstvo egzorcizma. Svete slike koje su se pokazale najučinkovitijima protiv demonskih nasrtaja su: “Čudotvorna medaljica, medaljica ili križ sv. Benedikta i knjižica sv. Antuna Padovanskog”. Čudotvorna medaljica prikazuje sliku Gospe s raširenim rukama i iz čijih se ruku jasno vidi izlazak zraka (milosti koje Majka Božja šalje onima koji s vjerom nose medaljicu). Gospa stoji na kugli koja predstavlja svijet i gnječeći zmiju; oko slike Bogorodice nalazi se natpis “O Marijo, bez grijeha začeta, moli za nas koji se tebi utječemo.”

5) Medalja ili križ sv. Benedikta Medalja ili križ sv. Benedikta ima vrlo staro podrijetlo. Postala je popularna u drugom desetljeću 11. stoljeća, kada je izvjesni Brunone, u Alsaceu, izliječen od teške bolesti nakon što mu je ponuđena spomenuta medalja. Nakon oporavka postao je benediktinski redovnik, a kasnije je izabran za papu s imenom Lav IX. (kasnije proglašen svetim). Godine 1742. papa Benedikt XIV odobrio je medalju i dao oproste onima koji su je nosili s vjerom. Na aversu je lik sv. Benedikta koji u desnoj ruci drži križ, au lijevoj otvorenu knjigu sa “Svetim pravilom”.

6) Knjižica sv, Antuna Padovanskog Zapis svetog Antuna Padovanskog napisan je ispod križa nacrtanog na pergameni: Ecce Crucem Domini (Evo križa Gospodnjeg), Fugite Partes Adversae (bježite od sila zla), Vicit Leo de Tribu Juda (Lav Judin je pobijedio), Radix David (iz Davidove loze), Aleluja.

Događaj koji je potaknuo pobožnost dogodio se u gradu Santarenu u Portugalu. Jedna je žena jako patila od đavla koji ju je gnjavio i jednog dana kada je bila posebno potištena odlučila je počiniti samoubojstvo skočivši u Tagus. Moravši otići do obale rijeke, žena je prošla ispred franjevačke crkve u kojoj se upravo toga dana slavio blagdan svetoga Ante. Osjećala je potrebu otići u crkvu kako bi izmolila svoju posljednju molitvu, ali je tijekom molitve zaspala i u snu joj se ukazao sveti Antun, pruživši joj pergament i rekao joj: «Probudi se, ženo, i čuvaj kartu koju ti dajem, koja će te osloboditi svake đavolske nevolje.” Probudivši se, žena je stvarno pronašla pergament sna u svojoj ruci, u kojem je gore bilo napisano ispod križa. Od toga dana žena više nije patila od napadaja đavla.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er