CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Evo kako se dobro ispovjediti

Ako dugo niste išli na ispovijed, korizma je savršeno vrijeme za pomirenje s Bogom i Crkvom. Evo kako se dobro ispovjediti!

Većina župa ima zajedničke službe pokore s molitvama i čitanjem Svetog pisma, nakon čega slijedi mogućnost ispovijedi (nužna za odrješenje smrtnih grijeha). Priprava za ispovijed treba uključivati ispit savjesti, što znači da se prisjećate grijeha koje ste počinili od zadnje ispovijedi. Što se događa tijekom ispovijedi ovisi o svećeniku i osobi. Većina ljudi još uvijek počinje s formulom: “Skrušeno ispovijedam sve svoje grijehe koje sam počinio od svoje zadnje ispovijedi. Prošlo je (navesti broj mjeseci ili godina) od moje posljednje ispovijedi.” Ako se ne možete sjetiti koliko je vremena prošlo, ne brinite. Samo recite svećeniku da je prošlo mnogo vremena i on će vas voditi kroz proces.

Ono što ćete doživjeti iscjeljujući je dar Božje ljubavi, prilika da počnete ispočetka čiste savjesti i neodoljivog osjećaja zahvalnosti.

Ispit savjesti

Prisjetite se svojih grijeha. Mirno i iskreno zapitajte se što ste s punim znanjem i punim pristankom učinili protiv Boga i crkvenih zapovijedi. Molim li se Bogu svaki dan? Jesam li zahvalio Bogu za njegove darove koje mi je dao?

Jesam li svoju vjeru izložio opasnosti čitajući materijal koji je neprijateljski raspoložen prema katoličkim učenjima? Jesam li bio uključen u nekatoličke sekte? Jesam li se bavio praznovjerjem, poput čitanja dlana ili proricanja sudbine?

Jesam li uzalud uzeo ime Božje? Jesam li prokleo, ili sam se lažno zakleo?

Jesam li vlastitom krivnjom propustio misu nedjeljom ili obvezne blagdane? Jesam li pažljiv na misi?

Jesam li postio i klonio se propisanih dana?

Jesam li bio neposlušan roditeljima ili zakonitim nadređenima u važnim stvarima?

Jesam li nekoga mrzio ili se svađao s nekim, ili sam želio osvetu?

Jesam li odbio oprostiti?

Jesam li bio bez poštovanja?

Jesam li se napio? Jesam li uzimao nedopuštene droge?

Jesam li pristala, preporučila, savjetovala ili aktivno sudjelovala u pobačaju?

Jesam li namjerno gledao nepristojne slike, gledao nemoralne filmove ili čitao nemoralne knjige ili časopise? Jesam li sudjelovao u nečistim šalama ili razgovorima? Jesam li namjerno gajio nečiste misli ili počinio nečista djela, sam ili s drugima?

Jesam li koristio umjetna sredstva za sprječavanje začeća?

Jesam li ukrao ili oštetio tuđu imovinu? Jesam li bio pošten u svojim poslovnim odnosima?

Jesam li govorio laži? Jesam li zgriješio ogovarajući druge? Jesam li nepromišljeno osuđivao druge u ozbiljnim stvarima?

Jesam li zavidio drugim ljudima?

www.medjugorje-news.com

Izvor
simply catholic
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er