VJERA I DUHOVNOST

Evo kako je sveti Ivan od Boga dobio svoje jedinstveno ime

Pobožni muškarci i žene obično dobivaju ime od nadređenog ili mogu izabrati svoje ime. Sveti Ivan od Boga svoje je redovničko ime dobio, od Boga.

Kada muškarac ili žena uđu u vjerski red, obično dobiju novo ime kojim ih naziva njihova vjerska zajednica. Tradicije se razlikuju od zajednice do zajednice, budući da neke dobivaju ime od svog vjerskog poglavara, dok druge mogu uz molitvu odabrati vlastito ime, piše Aleteia.

U slučaju svetog Ivana od Boga, sveca iz 16. stoljeća, on je svoje ime dobio od samog Boga u viziji. Prema Katoličkoj enciklopediji, rano u svom odraslom životu Ivan se, “po savjetu svog ispovjednika, ubrzo vratio u Gibraltar, gdje je, koliko je bilo kratko vrijeme od izuma tiskarskog stroja, otvorio Apostolat tiskanih knjiga, obilazeći gradove i sela oko Gibraltara, prodajući vjerske knjige i slike, praktički bez ikakve zarade, kako bi ih stavili na dohvat svima.“

U to doba života imao je viziju. Hugh Francis Blunt pripovijeda što se zatim dogodilo u svojoj knjizi Veliki pokajnici iz 1921.: Jednog dana, dok je bio angažiran u tom djelu apostolstva, ukazao mu se Mali Isus i nježno ga nazvao “Ivane od Boga” i uputio ga na popravak u grad Granadu. Ivan je, ne znajući zašto, zatvorio svoju malu trgovinu i krenuo u taj grad. Tamo je bio nadahnut propovijedanjem svetog Ivana Avilskog i započeo je život ljubavi prema siromasima. Na kraju mu je mjesni biskup dao naviku da nosi i nametnuo mu redovničko ime “Ivan od Boga”, kojim ga je nazvao Djetešce Isus. Njegovi sljedbenici kasnije će osnovati novi vjerski red pod nazivom “Braća bolničari Svetog Ivana od Boga”.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er