ČITLUKVIJESTI

Dom zdravlja Čitluk ide u obnovu

Ugovori o obnovi javnih objekata u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ), kojima će JU Dom zdravlja Čitluk i JU Dom zdravlja Čapljina u sljedećem dobiti svoje energetski efikasnije ruho, potpisani su u srijedu u Sarajevu.

Vrijednost investicije je nešto veća od pola milijuna maraka, a ugovore su potpisali federalni ministar prostornog uređenja Josipa Martića i predstavnici odabranih izvođača radova, zajedničko ulaganje (Joint Venture – JV) Gradnja d.o.o. Mostar i HP Investing d.o.o. Mostar, priopćio je Press Via Media.

Ministar Martić kazao je kako je potencijal energetske učinkovitosti BiH iznimno velik.

“Energijski intenzitet BiH nije najveći samo u regiji, već i značajno veći od prosjeka Europske unije. Implementacija mjera energetske učinkovitosti, osim ekonomskih ušteda, doprinosi i smanjenju emisija ugljičnog dioksida, odnosno zaštiti okoliša, ali i povećanju komfora u objektima. Ova posljednja stavka posebno je važna ako u obzir uzmemo profile korisnika svih javnih ustanova, a pogotovo domova zdravlja koji će biti obnovljeni u narednom periodu. Topliji i ugodniji objekti nude bolje uvjete radnicima, ali i svim korisnicima, odnosno bolesnicima, što je u konačnici i naša motivacija za daljnjom implementacijom projekta”, istaknuo je ministar Martić.

Obnova domova zdravlja u Čitluku i Čapljini podrazumijeva termoizolaciju zidova i krovova, zamjenu fasadnih otvora, zamjenu rasvjetnih tijela energetski učinkovitijima.

Implementacija mjera energetske učinkovitosti do sada je uspješno završena na 48 objekata s područja Federacije BiH, od čega 35 obrazovnih, osam zdravstvenih te pet ostalih institucija. U njihovu obnovu uloženo je 22,4 milijuna maraka, a godišnje uštede procjenjuju se na 2,7 milijuna maraka, dok je emisija ugljičnog dioksida smanjena za 3.714 tona godišnje.

Radovi na dva doma zdravlja u HNŽ-u bit će obavljeni u okviru Projekta energetske učinkovitosti za BiH (BEEP), koji iz kreditnih sredstava Svjetske banke, a putem implementacijske jedinice, realizira Federalno ministarstvo prostornog uređenja, stoji u priopćenju.

www.medjugorje-news.com/BHRT.ba

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er