VJERA I DUHOVNOST

Upalimo svjetlo svoje duše: Dočekati Božić uređene kuće, ali tamne duše je promašeni smisao svega što slavimo i za što se “pripremamo”

Dočekati Božić uređene kuće, ali tamne duše je promašeni smisao svega što slavimo i za što se “pripremamo”. Doći na misu polnoćku ili danju (ako smo bili na polnoćki, svejedno treba doći i na danju misu 25.12), a ne pričestiti se, suprotno je svemu za što smo se pripremali.

Sam Krist je bio položen u jasle (mjesto gdje stoji hrana za stoku) i tako nam već tada postao poruka kako je on jedina hrana za život. Znati sve to, a i dalje svjesno izbjegavati ispovijed i pričest znači promašiti svu bit svetkovine.

On je došao biti s nama Bog, a zašto onda mi odbacujemo mogućnost biti s Njime?”, piše fra Vinko Brković, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda.

“Rođenje djeteta Isusa slavio je neizrecivom radošću, više negoli druge svetkovine. Nazivao je Božić svetkovinom nad svetkovinama, jer je Bog, postavši malenim djetetom, bio priljubljen uz ljudske grudi. Likove onih djetinjih udova nježnom je mišlju ljubio, a profinjeno suosjećanje s Djetetom prouzrokovalo je u njegovu srcu da je poput nejake dječice tepao slatke riječi.

Njegovo mu je ime u ustima bilo slatko poput meda i medovine. Kad se povela riječ o tome da se na Božić ne jede meso, jer bijaše petak, bratu Moriku je odgovorio: ‘Griješiš, brate, jer petkom nazivaš dan kad nam je rođeno Dijete. Hoću‘ – reče – da toga dana i zidovi jedu meso, pa kad to ne mogu, neka se njime samo namažu!”

Toliko je volio taj dan da se pripremao 40 dana za njega posteći, ali sam taj dan je želio provesti u potpunom slavlju.

Ovako je sv. Franjo davao na važnosti svetkovini rođenja našega Spasitelja. Toliko je volio taj dan da se pripremao 40 dana za njega posteći, ali sam taj dan je želio provesti u potpunom slavlju. Nama ne preostaje mnogo dana kako bismo se pripravili za samo slavlje. Crkva sutra započinje svoju “bližu” liturgijsku pripravu za samu svetkovinu pa je to poziv i nama kako bismo se trebali početi intenzivnije pripremati. Lijepo je ukrasiti dom i svoje mjesto blještavilom, ali ne zaboravimo upaliti i svjetlo u svojoj nutrini kako bismo je mogli očistiti i tako dostojno proslaviti rođenje našega Spasitelja.

Božić- rođenje Isusovo

Dočekati Božić uređene kuće, ali tamne duše je promašeni smisao svega što slavimo i za što se “pripremamo”.

Dočekati Božić uređene kuće, ali tamne duše je promašeni smisao svega što slavimo i za što se “pripremamo”. Doći na misu polnoćku ili danju (ako smo bili na polnoćki, svejedno treba doći i na danju misu 25.12), a ne pričestiti se, suprotno je svemu za što smo se pripremali. Sam Krist je bio položen u jasle (mjesto gdje stoji hrana za stoku) i tako nam već tada postao poruka kako je on jedina hrana za život. Znati sve to, a i dalje svjesno izbjegavati ispovijed i pričest znači promašiti svu bit svetkovine. On je došao biti s nama Bog, a zašto onda mi odbacujemo mogućnost biti s Njime?

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button

Adblock Detected

Please turn off adblocker