CRKVA

Odluka suda u Poljskoj: Čovjek koji je predvodio borbu protiv pedofilije u Crkvi lagao da ga je svećenik zlostavljao!

Odluka suda u Poljskoj: Čovjek koji je predvodio borbu protiv pedofilije u Crkvi lagao da ga je svećenik zlostavljao!

Žalbeni sud u poljskom gradu Łódźu donio je konačnu presudu u slučaju Marek Lisiński protiv svećenika Zdzisława Witkowskog, piše poljski portal Wpolityce.pl. Presuda je donesena 11. listopada 2021. godine, ali tek sada je poznat njezin sadržaj. Žalbeni sud u Łódźu je nakon temeljite analize došao do zaključka da je Lisiński tijekom sudskih postupaka pred biskupskim i civilnim sudovima u Plocku iznosio čak tri različite verzije događaja piše portal Bitno.net

U obrazloženju sudske presude piše da su „odstupanja u prikazu istih događaja bila dalekosežna“ te da se mora zaključiti kako su tvrdnje tužitelja nepouzdane.

U obrazloženju se također navodi da je otac Zdislaw Witkowski, kojega je Lisiński optužio za zlostavljanje, od početka poricao krivnju te dokazao kako Lisiński nikada nije bio ministrant. Lisiński tijekom suđenja nije uspio dokazati suprotno, a sud smatra kako je svećenik pronašao vjerodostojne svjedoke i dokaze koji mogu potvrditi njegove navode.

Inače, Lisiński je, kao navodna žrtva zlostavljanja, tijekom posljednjih deset godina postao predvodnik pokreta koji se bori protiv pedofilije u Katoličkoj Crkvi u Poljskoj. Lisiński je tvrdio kako ga je svećenik počeo zlostavljati 1981. godine, kada je imao 13 godina, o čemu je godinama kasnije obavijestio kuriju u Płocku.

Kanonski proces je započeo 2011. godine. Članovi Biskupijskog suda u Płocku su potom utvrdili da nema temelja za podizanje bilo kakve tužbe protiv svećenika. Tada se tražilo „priznanje da svećenik Witkowski nije počinio djela za koja se tereti“. Unatoč tomu, u prosincu 2013. godine biskup Piotr Libera donosi dekret kojim svećeniku izriče niz kazni, među kojima je i zabranu obavljanja svećeničke službe u razdoblju od tri godine.

Marek Lisiński tada protiv svećenika pokrenuo i građansku parnicu. Lisiński je 2014. godine od biskupije Plock zatražio „financijsku potporu“ u iznosu od 150 tisuća poljskih zlota. Kasnije je taj iznos povećao na 200 tisuća zlota, da bi naposljetku od Crkve zahtijevao čak milijun zlota.

U kolovozu 2013. Lisiński je postao suosnivačem zaklade „Ne boj se”, koja pomaže žrtvama seksualnog zlostavljanja od strane svećenstva. Djelovao je zajedno s dvije političarke i feministkinje: Joannom Scheuring-Wielgus i Agatom Diduszko-Zyglewskom. Njih troje su se u veljači 2019. godine susreli s papom Franjom. Tom prilikom ih je Papa saslušao i Lisińskog simbolično poljubio u ruku.

Portal „Wirtualnej Polski“ objavio je kako je vlč. Witkowski u jednom trenutku Lisinskom posudio veliku svotu novca za liječenje njegove supruge. Međutim, naposljetku se ispostavilo kako je Lisinski svećenika u vezi s bolešću prevario, pa je svećenik zatražio povrat novca. Nakon toga je Lisinski svećenika optužio za zlostavljanje koje se, kako je tvrdio, započelo kada je imao 13 godina.

Međutim, ovo nije sve. Sud u Szczecinu je Lisińskog 2020. godine osudio za iznudu jer je od jedne žene pod imenom Katarzyna, žrtve svećenika pedofila, 2019. godine iznudio 30 tisuća zlota. Obratio joj se kada je ona, kao žrtva svećeničkog zlostavljanja, od Družbe Kristove primila odštetu u iznosu od milijun zlota. Lisiński je od žene, pod izlikom da navodno ima karcinom gušterače, zatražio zajam. Ona mu je posudila 20 tisuća zlota i darovala još 10 tisuća zlota. Međutim, kada joj Lisinski kasnije nije htio predočiti medicinsku dokumentaciju, žena je shvatila da je prevarena.

Slučaj je izazvao veliku medijsku pažnju te označio kraj njegove karijere. Krajem svibnja 2019. godine podnio je ostavku na mjesto predsjednika zaklade „Ne boj se“.

Spomenimo i da je čelnik ove zaklade, Tomasz Sekielski, istovremeno otkrio kako je Lisiński od njih tražio 50 tisuća zlota za sudjelovanje u filmu „Samo nemoj nikome reći“. Radi se dvosatnom dokumentarnom filmu iz 2019. godine koji se bavi pedofilskim zločinima svećenika i koji je ubrzo nakon premijere na Youtubeu izazvao veliko zanimanje javnosti u Poljskoj.

slučajevi pedofilije u Poljskoj

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno.net
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er