ZANIMLJIVOSTI

“Djevojčica u crvenom kaputiću” iz Schindlerove liste pomaže ukrajinskim izbjeglicama

Godine 1993., kao trogodišnjakinja, glumila je djevojčicu u crvenom kaputiću u Schindlerovoj listi Stevena Spielberga. U filmu je njezin lik postao poznat kao simbol antiratnog osjećaja. Danas Oliwia Dąbrowska, 32-godišnja žena, podržava Ukrajince i još uvijek je glasno protiv rata. Ovaj put pomaže izbjeglicama da prijeđu ukrajinsko-poljsku granicu.

U kontekstu rata u Ukrajini, Oliwia Dąbrowska odlučila je vratiti svoj simbolični lik djevojčice u crvenom kaputu, koja hoda razrušenim krakovskim getom na crno-bijeloj pozadini. “Ova djevojčica je oduvijek bila simbol nade. Neka to bude još jednom”, napisala je Oliwia na Instagramu, dodajući fotografiju iz Spielbergovog filma nagrađenog Oscarom, piše Aleteia.

Osim podrške izbjeglicama na granici, Oliwia je bila ključna u organiziranju zbirke knjiga na ukrajinskom jeziku. Volonteri su putovali sve do Lavova kako bi to učinili. Kako ona primjećuje: „Kao ljubitelj knjige i knjižničar po struci, znam koliko je čitanje važno, posebno u ovom teškom trenutku.

Dobra knjiga će vas natjerati da zaboravite na sve loše stvari koje se događaju oko vas. Zato sudjelujem u pružanju knjiga svima onima koji su morali napustiti vlastite knjižnice u ratom zahvaćenoj domovini.”

Na granici Oliwia pomaže izbjeglicama zajedno sa svojom majkom. One rade fizički i aktivni su online, pokreću i koordiniraju daljnje kolekcije. Kao rezultat toga, više od 50 kompleta prve pomoći isporučeno je ukrajinskim vojnicima; volonteri su komplete prikupljali obilazeći, među ostalim, auto-radionice.

“Bojim se, ali to me sve više tjera da pomognem izbjeglicama. Ne mogu vam reći sve što sam tamo vidjela jer nemam prave riječi za to… Nitko tko to nije iskusio iz prve ruke ne može zamisliti noćnu moru koja je tako očita u očima ovih ljudi”, priznala je, pozivajući za potporu izbjeglicama i ujedinjenje za mir.

djevojčica u crvenom kaputiću

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er