CRKVAREGIJAVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

Datum kad se nastavljaju svete mise sa vjernicima u Italiji

Biskupije u Italiji mogu nastaviti slavlja svete mise sa vjernicima od ponedjeljka, 18. svibnja, pod uvjetima koje su u četvrtak izdali konzilij talijanskih biskupa i vladini dužnosnici.

Protokol za misu i druga liturgijska slavlja kaže da crkve moraju ograničiti broj prisutnih ljudi – osiguravajući udaljenost od jednog metra (tri metra) – a vjernici moraju nositi maske za lice. Crkva se također mora očistiti i dezinficirati između proslava svete mise.

Za podjelu euharistije, svećenici i ostali crkveni službenici mole se da za vrijeme svete pričesti nose rukavice i maske koje pokrivaju i nos i usta i da izbjegavaju kontakt s rukama vjernika.

Rimska biskupija otkazala je javne mise 8. ožujka zbog epidemije koronavirusa. Nekoliko biskupija u teško pogođenom sjevernom dijelu Italije, uključujući Milan i Veneciju, obustavilo je javne liturgije već zadnji tjedan u veljači.

Sva javna vjerska slavlja, uključujući krštenja, sahrane i vjenčanja, bila su zabranjena tijekom uvođenja restrikcija talijanske vlade, koje su stupile na snagu 9. ožujka.

Pogrebi su ponovno dopušteni počevši od 4. svibnja. Javna krštenja i vjenčanja mogu se nastaviti i u Italiji od 18. svibnja.

Protokolom izdatim 7. svibnja utvrđene su opće upute za poštivanje zdravstvenih mjera, poput navođenja maksimalnog broja vjernika u crkvi na temelju održavanja socijalne distance vjernika od jednog metra.

Pristup crkvi mora biti reguliran kako bi se kontrolirao broj prisutnih, kaže, a broj Misa može se povećati kako bi se osiguralo socijalno distanciranje.

Crkvu treba očistiti i dezinficirati nakon svakog slavlja.

Crkvena vrata trebaju biti otvorena prije i poslije mise kako bi se osigurao protok vjernika a sredstva za dezinficiranje ruku moraju biti dostupna na ulazima.

Između ostalih prijedloga, znak mira trebao bi biti izostavljen, a škropilice na ulazu u crkvu moraju biti prazne, navodi se u prijedlogu.

Prijedlog su potpisali predsjednik talijanske biskupske konferencije kardinal Gualtiero Bassetti, premijer i predsjednik Vijeća Giuseppe Conte i ministrica unutarnjih poslova Luciana Lamorgese.

U bilješci se kaže da je protokol pripremila talijanska biskupska konferencija, a proučio i odobrio vladin Tehnički znanstveni odbor za COVID-19.

26.travnja talijanski biskupi kritizirali su Contea zbog neuspjeha ukidanja zabrane javnih misa.

U izjavi, biskupska konferencija demantirala je Conteovu uredbu o “fazi 2” talijanskih ograničenja coronavirusa, u kojoj je pisalo da crkva, “samovoljno isključuje mogućnost slavljenja mise sa narodom.”

Ured premijera reagirao je kasnije iste večeri, ukazujući da će se prilagoditi protokol kojim će se „vjernicima omogućiti da što prije sudjeluju u liturgijskim slavljima u uvjetima maksimalne sigurnosti“.

Talijanski biskupi izdali su izjavu 7. svibnja u kojoj se navodi da protokol za ponovno pokretanje javnih misa „zaključuje dogovor koji se vodio između Talijanske biskupske konferencije, premijera, ministra unutarnjih poslova“.

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er