CRKVASVIJETVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

U Fatimi prvi put neće biti slavljenja godišnjice ukazanja sa hodočasnicima!

Po prvi puta nakon više od jednog stoljeća, proslava godišnjice 13. svibnja u svetištu u Fatimi odvijat će se bez prisutnosti hodočasnika, potvrdio je ovaj tjedan Fatimski biskup.

Kardinal Antonio Marto rekao je u izjavi od 3. svibnja da će se proslave za blagdan Gospe Fatimske „održati kako je bilo najavljeno 6. travnja, bez prisutnosti hodočasnika, u ime razboritosti kako bi se izbjegla opasnost od širenja koronavirusa.”

“Kao što je planirano u suradnji s civilnim vlastima, proslave godišnjice ukazanja 12. i 13. svibnja za ovu godinu neće biti sa hodočasnicima te će se prenositi putem interneta i digitalnih medija”, nastavio je.

Kardinal je objasnio da će ponovno okupljanje hodočasnika ovisi o stanju sa koronavirusom a i dalje postoji ozbiljna zdravstvena prijetnja. Zdravstvene vlasti će postupno ukidati ograničenja koja su nametnuta kako bi usporila širenje virusa.

„Stoga, u suradnji s nadležnim civilnim tijelima, poštovat ćemo smjernice da proslava bude održana simboličnom prisutnošću vjernika,“ rekao je Marto.

Potvrda o slavlju godišnjice ukazanja u Fatimi došla je za vrijeme kad portugalska vlada postupno počinje ublažavati ograničenja koja su bila određena u borbi protiv pandemije, razlog su nagađanja o tome hoće li se proslave 13. svibnja moći održati kao i prije same pandemije. Godišnji događaj obično privlači stotine tisuća ljudi iz cijelog svijeta u svetište.

Portugalska biskupska konferencija priopćila je početkom ovog mjeseca da bi javne mise mogle produžiti do blagdana Duhova, 30. i 31. svibnja, u skladu sa smjernicama koje će utvrditi zdravstvene vlasti Portugala i Katolička crkva.

Kardinal Marto naglasio je da se odluka o suspenziji javnih vjerskih slavlja temelji na odgovornosti prema javnom zdravstvu, kao načinu ljubavi i pažnje prema bližnjemu.

„Koliko god bi naša srca htjela biti u Fatimi slaveći godišnjicu ukazanja na istom mjestu, kao što je to slučaj od 1917. godine, razboritost nas savjetuje da to ne učinimo ovaj put“, rekao je, dodavši da se katolici mogu moliti za završetak pandemije i priliku za radosno okupljanje u bliskoj budućnosti.

Fra Carlos Cabecinhas, rektor svetišta Gospe Fatimske, potaknuo je hodočasnike koji nisu u mogućnosti fizički prisustvovati događajima da naprave “unutarnje” hodočašće, sudjelujući u događajima svečanosti Gospe Fatimske putem interneta ili društvenih medija.

“Ovo je bolno vrijeme: svetište postoji kako bi prihvatilo hodočasnike, a mi to ovog trenutka ne možemo učiniti, to je razlog za veliku tugu; ali ova odluka je i čin odgovornosti prema hodočasnicima, štiteći njihovo zdravlje i dobrobit “, rekao je svećenik.

Prema internetskoj stranici svetišta, „proslave 12. i 13. svibnja održat će se uz uobičajeni raspored molitvom krunice u 21:30. praćena procesijom uz svijeće. 13. svibnja molit će se krunica u 9:00 sati, a slijedi međunarodna misa i oproštajna procesija. “

U ožujku su u svetište Gospe Fatimske posvećene 24 zemlje Presvetog Srca Isusova i Bezgrješnog Srca Marijina.

Kardinal Marto se na toj ceremoniji prisjetio da su sveti Francisco i Jacinta Marto, djeca pastira kojima se anđeo, a potom i Blažena Djevica Marija ukazali 1916. i 1917. u Fatimi, obadvoje su preminuli uslijed pandemije španjolske gripe.

Do danas je sveučilište Johns Hopkins prijavilo 26.182 slučaja novog koronavirusa u Portugalu, a smrtno je stradalo 1089 osoba.

Pomolimo se za Fatimu

Oče naš.

Zdravo Marijo.

Slava Ocu.

Kraljice mira , moli za nas!

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er