SVIJET

NEČUVENO Čile legalizirao istospolne brakove: Niti jedan zakon nije sproveden tako brzo

Čile legalizirao istospolne brakove Zakon je bio „hitniji od mirovina, hitniji od nasilja, hitniji od pristojnog zdravstva. Niti jedan zakon, uključujući onaj o zdravstvu koji je najvažniji, nije sproveden tako brzo“, kazala je odvjetnica Daniela Constantino.

Čileanski Kongres usvojio je u utorak zakon o legalizaciji istospolnih brakova kojeg je u lipnju podržao predsjednik Sebastián Piñera.

Zakonodavni postupak pokrenut je još 2017., kada je tadašnja predsjednica Michelle Bachelet zatražila od Kongresa da dopusti istospolne brakove. Tijekom njezinog mandata izglasan je zakon o istospolnom partnerstvu, ali on nije uključivao mogućnost usvajanja djece od strane homoseksualnih parova, što sadašnji zakon omogućuje.

Zakon kojim su legalizirani istpospolni brakovi na Piñerovu je inicijativu kroz zakonodavni proces proveden žurnom procedurom.

Izglasavanjem ovog zakona Čile se pridružio skupini od preko 20 zemalja u svijetu koje su legalizirale istospolne brakove, a među njima su i neke druge zemlje iz Latinske Amerike poput Argentine, Brazila, Kolumbije, Kostarike i Urugvaja.

Odvjetnica i pravna savjetnica neprofitne udruge Zajednica i pravda Daniela Constantino kritizirala je činjenicu da prilikom usvajanja zakona „nije bilo rasprave“ te da je sve „učinjeno vrlo brzo“.

Zakon je bio „hitniji od mirovina, hitniji od nasilja, hitniji od pristojnog zdravstva. Niti jedan zakon, uključujući onaj o zdravstvu koji je najvažniji, nije sproveden tako brzo“, kazala je Constantino za ACI Prensu.

Zakon, između ostaloga, omogućuje da u već sklopljenom heteroseksualnom braku jedan od partnera može promijeniti spol, ali mora prethodno o tome obavijestiti svojeg supružnika. Drugi supružnik to može prihvatiti ili zatražiti razvrgavanje braka.

Što se tiče skrbi za maloljetnike, zakon navodi kako ne smije biti diskriminacije temeljene na seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu skrbnika.

Zakon određuje i da će za dobivanje djece biti omogućeni reproduktivni postupci, čime se prema tvrdnjama nekih otvara mogućnost surogatstva.

Takvog je mišljenja i odvjetnica Constantino koja je kazala kako je zakon „toliko loše formuliran u formi i sadržaju“ da otvara mogućnost brojnim dvoznačnostima.

Izglasavanjem ovog zakona Čile se pridružio skupini od preko 20 zemalja u svijetu koje su legalizirale istospolne brakove, a među njima su i neke druge zemlje iz Latinske Amerike poput Argentine, Brazila, Kolumbije, Kostarike i Urugvaja.

čile

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er