SVECI

Četrdeset vojnika mučenika iz Sebaste

Danas se spominjemo četrdeset kršćanskih vojnika koji su pretrpjeli mučeničku smrt zbog svoje vjere u Krista, smrzavanjem u jezeru pokraj grada Sebaste, u bivšoj Maloj Armeniji (danas Sivas u Turskoj)

O četrdeset svetih vjernika mučenika u Sebasti, koji su kao vojnici služili u slavnoj XII. legiji, zvanoj “Legio fulminata Melitensis”, sačuvani su nam slavni govori, koje su na njihov blagdan držali veliki crkveni govornici IV. st., među njima i sv. Bazilije Veliki. To je vjerodostojno svjedočanstvo za hrabrost svetih mučenika, koji su se radije posmrzavali u vodi negoli odrekli svoje vjere. Njihovo je mučeništvo udivljenjem ispunilo mnoge.

Za vrijeme progonstva cara Licinija uhvaćeno je 40 kršćanskih vojnika te stavljeno pred izbor: ili umrijeti ili se odreći vjere. Svi odabraše smrt za vjeru. Kazna se sastojala od umiranja u vodi koja se ledila. Dok su se nalazili još u zatvoru, napisali su oporuku u kojoj traže da poslije smrti budu zajedno sahranjeni u Sareimu kod Zele, u selu danas poistovjećeno sa selom Kyrklar u Maloj Aziji, a koje znači upravo 40. Njihova su tijela bila spaljena da se ne bi njihove relikvije raznosile među kršćane.

Mučeništvo se zbilo 9. ožujka 320. u dvorištu gimnazija, uz kupalište grada Sebeste u Maloj Armeniji, danas Sivas u Turskoj. Uz ledeno kupalište pripremljeno je i toplo da primami po kojega, koji će biti slab u mukama. Našao se jedan slabi pa je prešao u vruću vodu, ali je uslijed nagle promjene temperature odmah poginuo. Na njegovo je mjesto stupio među mučenike sam čuvar skinuvši odjeću i priznavši se kršćaninom. Kad svi izginuše, tijela im iznesoše izvan grada, spališe i pepeo prosuše u rijeku.  Progonitelji su se bojali i mrtvih pa su željeli uništiti svaki spomen na njih. Vjernici su uspjeli nešto spasiti.  Iako su ovi mučenici mučeni 9. ožujka, od vremena pape Inocenta X. njihov je spomendan 10. ožujka u Zapadnoj Crkvi.

Pomolimo se:

Po svojim mučenicima koji su smrt dragovoljno prihvatili kao svjedočanstvo vjere: daj nam, Gospodine, pravu slobodu duha.
Po mučenicima svojim koji su svoju vjeru zapečatili krvlju svjedočanskom: daj nam, Gospodine, čistu i postojanu vjeru.
Po mučenicima svojim koji su podnijeli mučeništvo i tako tvojim stopama pošli: daj nam, Gospodine, izdržati u nevoljama i gorčinama života.
Po mučenicima svojim koji su haljine svoje oprali u krvi Janjetovoj: daj nam, Gospodine, nadvladati sve navale tijela i svijeta.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er