SVIJETVIJESTI

Bill Gates postao najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u Americi

Suosnivač Microsofta i treći najbogatiji čovjek, postao je i najveći vlasnik poljoprivrednih površina u Sjedinjenim Državama, tiho kupujući velike parcele diljem SAD-a, kaže se u novom izvješću. The Land Reporta

Bill Gates možda više nije najbogatiji čovjek na svijetu, ali može zatražiti novu titulu, onu američkog kralja  poljoprivrednih zemljišta, piše Market Watch Suosnivač Microsofta postao je najveći vlasnik poljoprivrednih površina u Sjedinjenim Državama, tiho kupujući velike parcele diljem SAD-a, kaže se u novom izvješću.

Gatesov portfelj obuhvaća oko 242.000 hektara poljoprivrednog zemljišta i gotovo 27.000 hektara drugog zemljišta u 19 država, navodi The Land Report, časopis za investitore u zemlji koji prati najveće zemljoposjednike u zemlji. Najveći Gatesovi posjedi nalaze se u Louisiani i Arkansasu, gdje posjeduje 69.071 hektara, odnosno 47.927 hektara, pokazalo je istraživanje. Također navodno posjeduje oko 16.000 hektara u svojoj matičnoj državi Washington, uključujući i 14.500 hektara u regiji Horse Heaven Hills koji je kupljen za gotovo 171 milijun dolara. Zemljište je izravno i neizravno u vlasništvu Cascade Investmenta, tvrtke iz Seattla koju je Gates – trenutačno treći najbogatiji čovjek na svijetu s neto vrijednošću od 132 milijarde dolara, prema Bloombergu – osnovao da upravlja svojim ogromnim bogatstvom, navodi The Land report.

Nagovještaj ogromnih Gatesovih poljoprivrednih dobara pojavio se u profilu Wall Street Journal-a iz 2014. Michaela Larsona, financijskog menadžera koji je Cascadeov glavni direktor za ulaganja. U članku se napominje da tvrtka posjeduje “najmanje 100 000 hektara obradivog zemljišta u Kaliforniji, Illinoisu, Iowi, Louisiani i drugim državama – ili područje sedam puta veće od Manhattana.” Neizvjesno je zašto je Gates uložio u toliko poljoprivrednog zemljišta ili kako se njegovi posjedi trenutačno koriste. Cascade nije odmah odgovorio , a tvrtka je odbila komentirati The Land Report “osim što ističu Cascade podržava održivu poljoprivredu”, objavila je agencija.

Poljoprivreda je također ključno područje na koje je fokusirana zaklada Bill & Melinda Gates,dobrotvorna organizacije koju vode Gates i njegova supruga. Zaklada ima za cilj “podržati inkluzivnu poljoprivrednu transformaciju koju vode zemlje širom podsaharske Afrike i Južne Azije”, navodi se na njezinim web stranicama. Iako je Gates najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u SAD, daleko je od toga da je najveći zemljoposjednik uopće. Ta kruna pripada predsjedniku Liberty Mediae Johnu Maloneu, koji ima ukupno 2,2 milijuna hektara, prema The Land Reportu.

www.medjugorje-news.com/vecernji.hr

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er