CRKVA

Ispovjedna tajna pod napadom

Ispovjedna tajna pod napadom Dva državna zakonodavna tijela razmatraju ukidanje svake zakonske zaštite za svećenika koji dozna za seksualno zlostavljanje u ispovjedaonici. Kao odgovor, katolički čelnici upozorili su da su zakoni protuustavni, da dovode svećenike u zakonsku opasnost i ugrožavaju povjerljivost s pokajnicima.

Predlog zakona 74 Delawareova doma jedan je od prijedloga za ukidanje zaštite svećenstva u zakonima o obveznom prijavljivanju seksualnog zlostavljanja. “Ovim se aktom ukida povlastica između svećenika i pokornika u sakramentalnoj ispovijedi koja se odnosi na zlostavljanje i zanemarivanje djece”, stoji u sažetku prijedloga zakona na web stranici Opće skupštine Delawarea. “Od svećenika se zahtijeva da prijave zlostavljanje i zanemarivanje djece ili da daju ili prihvate dokaze u sudskom postupku koji se odnosi na zlostavljanje ili zanemarivanje djece.” Zakon je izazvao kritike katoličke biskupije Wilmington.

„Sakrament ispovijedi i njegov ispovjedni pečat temeljni je aspekt crkvene sakramentalne teologije i prakse. O tome se ne može pregovarati,” rekla je Wilmingtonska biskupija 6. ožujka. “Nijedan katolički svećenik ili biskup nikada ne bi prekršio ispovjednu tajnu ni pod kojim okolnostima.” “Biskupija Wilmington smatra zaštitu ranjivih jednim od najvažnijih ciljeva javne politike”, nastavila je biskupija. “Međutim, ovaj zakon ne bi unaprijedio taj vitalni cilj.” Taj bi zahtjev bilo praktički “gotovo nemoguće ispuniti” za katolički kler jer su sve sakramentalne ispovijedi anonimne.

“Bilo bi jasno kršenje Prvog amandmana da se vlada miješa u ovu najsvetiju i drevnu praksu naše vjere”, rekla je biskupija, koja je izrazila zabrinutost zbog kršenja prava drugih vjerskih zajednica. Katoličko kanonsko pravo karakterizira pečat sakramentalne ispovijedi kao “nepovrediv”. Kaže da je “apsolutno zabranjeno ispovjedniku na bilo koji način riječima ili na bilo koji način i iz bilo kojeg razloga odati pokornika”.

Kršenje ispovjedna tajne povlači za sobom automatsku ekskomunikaciju koju samo papa može oprostiti, rekla je Wilmingtonska biskupija. Zakon Delawarea već zahtijeva od svećenika da budu obvezni izvjestitelji o sumnji na zlostavljanje, a unutarnja politika biskupije zahtijeva da svećenici prijave sumnju na zlostavljanje djece civilnim vlastima, prenosi CNA

U Vermontu, biskup Christopher Coyne od Burlingtona pojavio se pred Senatskim odborom za pravosuđe 3. ožujka kako bi se usprotivio ovom zakonu. Prijedlog zakona bi u potpunosti eliminirao zaštitu svećenika iz zakona o obveznom prijavljivanju zlostavljanja ako bi prijavljivanje zlostavljanja prekršilo privilegiju ili otkrilo povjerljivu komunikaciju. Prema Coyneu, zakon “prelazi ustavom zaštićeni element naše vjerske vjere: pravo na bogoslužje onako kako smatramo prikladnim.”

“Nema sumnje da je zaštita djece ključna i kriminalci moraju odgovarati za svoje zločine. Ali nepoštivanje temeljnih vjerskih prava je nepotrebno”, rekao je. Izuzeće od trenutnog zakona je “vrlo usko”, prema Coyneu. Nikakvi uredski razgovori ili savjetovanja nisu privilegirani. Ispovijed je okarakterizirao kao “trenutak bogoslužja u kojem pokornik traži Božje milosrđe”.

Coyne je rekao da su svi klerici i laici zaposlenici biskupije Burlington obvezni izvjestitelji. Svatko tko radi za biskupiju ili biskupijske župe mora proći provjeru kriminalne prošlosti i obuku o sigurnom okruženju kako bi prepoznao znakove zlostavljanja djece. “Svećenik ima svetu dužnost čuvati tajnu sakramentalne ispovijedi”, rekao je. „Sakramentalni pečat ispovijedi svjetski je zakon Katoličke crkve, a ne samo biskupije. Nijedan biskup nema ovlasti to promijeniti.”

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er