OBITELJOSTALOVJERA I DUHOVNOST

Biti žena u današnjem svijetu je iznimno teško, a biti katolkinja je ponekad još i zahtjevnije

“Biti žena u današnjem svijetu je iznimno teško, a biti katolkinja je ponekad još i zahtjevnije. Istovremeno, biti katolkinja u današnjem društvu na neki je način oslobađajuće. Katoličanstvo me oslobađa od svega onoga što me želi zarobiti – ideje da vrijedim samo onoliko koliko vrijedi moje tijelo, moj izgled i ono izvanjsko. Moja me vjera oslobađa od toga”, poručuje Leah Darrow u svome promišljanju o čednosti.

Katolička spisateljica i bivša manekenka Leah Darrow u videu za Ascension Presents promišlja o katoličkom pristupu čednosti – kako kroz odjeću, tako i kroz druge aspekte našega života. Prava čednost podrazumijeva puno više od onoga što je vidljivo oku – ona obuhvaća naše misli, riječi i djela. Darrow ističe da katolički pogled na čednost nije restriktivan, već da nas oslobađa i naglašava naše dostojanstvo koje nam je dano od Boga.

Ljudi često čuju pojam čednost, no ne znaju ga definirati niti razumiju što taj pojam znači. Neki misle da će nas naši gležnjevi ili laktovi, ako su izloženi, otjerati u pakao. No, to nije istina! Bog želi spasiti cijeloga čovjeka – čak i naše laktove. Čednost je zapravo stanje naše nutrine i pokriva ono što bi uvijek trebalo biti zaštićeno. 

Čednost nije samo pitanje naše odjeće. Trebali bismo težiti čednosti naših misli, riječi i djela, odnosno samokontroli. Krepost čednosti stoga spada pod stožernu krepost umjerenosti koju možemo nazvati i samokontrola. Mislim da se možemo složiti da je to ono što u ovome svijetu nedostaje!

Vezani članci

Izvor našega dostojanstva je u Isusu Kristu!

Što se tiče čednoga odijevanja, ono uvijek ističe dostojanstvo ljudske osobe, a ne samo neke dijelove osobe. Danas postoje mnogi modni trendovi koji ističu samo neke dijelove ljudskoga tijela. No, mi smo puno više od toga! Istina je – Bog nam je dao ovo prekrasno tijelo! No, mi ga želimo zaštiti kako bismo istaknuli cjelovitost naše osobe, a ne samo neke dijelove. Ne smijemo sami sebe svesti na dijelove. Naše je dostojanstvo veće od toga!

Zato je nošenje čedne odjeće – koja naglašava cijelu našu osobu, a ne samo neke dijelove – jako važno i to osobito u današnjoj izrazito vizualnoj kulturi. Jako volim Fultona Sheena i nadam se da ću ga jednog dana susreti u Nebu. On je rekao da je “dostojanstvo svake osobe izvan našega razumijevanja” jer nam je ono darovano od Boga. Bog je darovao dostojanstvo svakoj duši koja je ikada bila rođena i koja će ikada biti rođena.

To je veliki dar i zato je jako važno zaštititi svaki život od začeća do prirodne smrti – svaka osoba ima svoje dostojanstvo. Bilo to dijete, starija osoba ili čovjek u srednjim godinama – prema svima se trebamo odnositi s puno suosjećanja, ljubavi i poštovanja. Moramo poštovati svaki život! Mi često nismo svjesni našega dostojanstva. No, ako se prisjetimo da je izvor našega dostojanstva u Isusu Kristu i tako se odnosimo prema drugima, bit ćemo puno bolji ljudi!

Vjerujem da kao žena mogu ići današnjim svijetom slobodnija jer sam katolkinja!

Biti žena u današnjem svijetu je iznimno teško, a biti katolkinja je ponekad još i zahtjevnije. Istovremeno, biti katolkinja u današnjem društvu na neki je način oslobađajuće. Katoličanstvo me oslobađa od svega onoga što me želi zarobiti – ideje da vrijedim samo onoliko koliko vrijedi moje tijelo, moj izgled i ono izvanjsko. Moja me vjera oslobađa od toga!

Ja znam da nisam samo skup dijelova. Znam da imam svoje dostojanstvo. Znam da me moji grijesi ne definiraju. Znam da me je Isus Krist otkupio. To je moja vjera! Vjerujem da kao žena mogu ići današnjim svijetom slobodnija jer sam katolkinja. No, biti žena danas zasigurno je izazovno. Danas se na žene gleda kao na posude koje možeš iskoristiti ili uzeti nešto od nje. Stoga žene danas često osjećaju da moraju zauzeti obrambeni stav i braniti same sebe.

No, naše tijelo i ono što mi jesmo je prekrasno – tome me uči moja vjera. Moja mi vjera ne daju samo upute i sakramentalnu milost. Moja me vjera podsjeća da sam neizmjerno ljubljena i da imam neizmjerno dostojanstvo koje mi ništa na svijetu ne može oduzeti!

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er