CRKVAMOLITVEVJERA I DUHOVNOST

Svećenik otkriva: Ovo je 5 uobičajenih pogrešaka koje većina ljudi može učiniti tijekom ispovijedi

Otac Matias Jurado, svećenik župe San Bernardo Abad u Buenos Airesu, Argentina, istaknuo je pet uobičajenih pogrešaka koje katolici mogu učiniti u ispovijedi.

Otac Juardo objavio je ovaj vodič na društvenim mrežama kako bi bio od pomoći za bolju ispovijed.

1. Biti lijen ili površan. Ispovijedanje na općenit način bez ulaženja u detalje ili minimiziranja grijeha. Na primjer, reći “Bio sam loš”, a da ne budem konkretan u čemu sam bio loš.

2. Opravdavanje grijeha. Opravdavanje umjesto preuzimanja pune odgovornosti, ili objašnjavanje zašto je greška učinjena umjesto iskrenog pokajanja.

Vezani članci

3. Zaborav na nakanu sakramenta. Smatrati ispovijed rutinom ili formalnošću, a ne osobnim susretom s Božjim milosrđem.

4. Izostavljanje teških grijeha zbog stida. Neispovijedanje velikih grijeha zbog straha od osude, što sprječava potpuno pomirenje i ispovijed čini ne valjanom.

5. Neodlučnost za čvrstu odluku promjene. Ispovijedanje bez istinske želje za promjenom ili izbjegavanjem ponovnog padanja u iste pogreške.

Katekizam Katoličke Crkve podsjeća nas na učinke sakramenta ispovijedi: ‘”Cijela snaga sakramenta pokore sastoji se u tome da nas vrati Božjoj milosti i da nas s njim poveže u intimno prijateljstvo.” Pomirenje s Bogom je stoga svrha i učinak ovog sakramenta. Za one koji primaju sakrament pokore skrušena srca i vjerskog raspoloženja, pomirenje je obično praćeno mirom i mirnoćom savjesti s jakom duhovnom utjehom. (Tridentski koncil DS 1674) Doista, sakrament pomirenja s Bogom donosi istinsko “duhovno uskrsnuće”, vraćanje dostojanstva i blagoslova života djece Božje, od kojih je najdragocjenije prijateljstvo s Bogom.” (KKC 1468)

Molitva prije ispovijedi

Dođi, Duše Sveti, prosvijetli moj um da jasno vidim sve svoje grijehe. Neka me samoljublje ne zavara, nego mi pokaži pravo stanje moje savjesti. Promjeni moju volju na iskreno kajanje; pomozi mi da se dobro ispovjedim. Presveta Majko Božja, zagovaraj me da dobijem oproštenje svojih grijeha. Amen.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er