VJERA I DUHOVNOST

Gdje je Isus bio na Veliku subotu?

Isus je sašao nad pakao nakon svoje smrti i ukopa, kako ispovijedamo u Vjerovanju. No, što znači da je Isus sišao u pakao?

Iz onoga što je Isus rekao razbojniku znamo to da onaj tko umre odmah ulazi u Božju prisutnost. U Lukinom Evanđelju 23,42 piše: „Zaista ti kažem, danas ćeš biti sa mnom u raju“. Ova izjava nam govori to da je Isus nakon smrti odmah otišao k Ocu.

Izvan ovoga vrlo malo znamo o tome gdje je Isus bio tri dana. Trebamo biti vrlo oprezni kako ne bismo previše odstupili od onoga što piše…

Dio Biblije u kojemu se najviše piše u vezi pakla je Prva Petrova 3, 18-20: „Jer Krist je na nas sve umro, pravedan za nepravedne, da nas privede Bogu – ubijen u tijelu, ali oživljen u Duhu, u njemu otiđe i propovijedati duhovima u tamnici koji nekoć bijahu neposlušni dok ih je Božja strpljivost iščekivala, u vrijeme Noe dok se gradila arka u kojoj nekolicina, to jest osam osoba, bijaše spašeno unatoč vodi“.

Isus je sašao nad pakao i propovijedao izgubljenim dušama

Riječi na koje je stavljen ovdje naglasak su ”propovijedanje duhovima koji su sada u tamnici”. Navodno je Isus sašao nad pakao, odnosno sišao u pakao i propovijedao izgubljenim dušama. Ali zašto? Nigdje u Bibliji ne piše ništa o tome da duša koja je u paklu dobiva drugu priliku. Je li Isus sišao u pakao kako bi još više mučio izgubljene duše? Postoji razumnije objašnjenje ovih stihova.

Isus je umro u tijelu, ali je bio oživljen u Duhu. Sintagma ”biti oživljen” se odnosi na pasivno vrijeme, što znači da je netko drugi Isusa oživio u Duhu. Ili je Isus oživljen od strane Duha ili je oživljen u svome Duhu. Bez obzira na sve Duh je bio umiješan.

Stihovi nastavljaju govoreći nam o tome tko su ti duhovi koji su u tamnici; to su oni koji su bili neposlušni Noi (on je propovijedao svijetu o pokajanju po snazi Duha i onako kako je Bog to odredio). To znači da je isti Duh koji je Isusa podigao kao svjedočanstvo ”kako bi nas mogao privući bliže Bogu” je bio isti Duh koji je progovorio u Noino vrijeme istim duhovima koji su sada u tamnici, a oni su u tamnici jer nisu slušali ono što se propovijedalo. U stvari, samo osmero ljudi je poslušalo i bilo spašeno ”unatoč vodi”.

Kako je Isus otišao u pakao?

Zamisao oko tamnice je figurativnog značenja. Biblija nam u Lukinom Evanđelju 16, 26 govori o tome kako su ti duhovi maknuti i utamničeni: ”Uostalom, između vas i nas je nepregledan bezdan; nije moguće doći iz pakla  u nebo, niti iz neba u pakao“.

Nigdje u Bibliji ne piše kako je Isus u ta tri dana otišao u pakao. Zapravo, vrlo malo piše o tome gdje je Isus bio. Normalna pretpostavka bi bila ta da je Isusovo tijelo ostalo u grobnici, isto kao što i naša tijela ostaju u grobovima. Otišao je u prisutnost Oca i nakon tri dana Duh je oživio Njegovo tijelo (na isti način na koji će i naša tijela biti oživljena – prvorođeni iz mrtvih u Kološanima 1,18). Razlika je u tome što Bog nije dopustio da se Isusovo tijelo raspadne…

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er