SVECI

Veliki petak – spomendan Isusove muke i smrti na križu

Danas je Veliki petak, spomendan je Isusove muke i smrti koji s Velikom subotom  i Uskrsom čini Vazmeno trodnevlje, najsvetije vrijeme u cijeloj crkvenoj godini. 

Veliki petak nije dan tuge i malodušnosti nego, naprotiv, dan Kristove pobjede i dan duboke radosti. Crkva nas na taj dan poziva da uzvratimo Kristovu ljubav koju nam je iskazao na križu te da, poput Njega, ljubimo Boga i svoje bližnje. Na današnji dan Isus na križu uzima na sebe grijehe svijeta te daje svoj  život za sve ljude, pobjeđuje smrt i tako nam pokazuje koliko nas Bog ljubi. Danas je jedini dan u godini kada Crkva ne slavi svetu misu. Slavi se samo liturgija riječi i časti se sveti križ po kojemu nam je došlo spasenje te se pričešćujemo hostijama posvećenima prethodnoga dana.

Na početku obreda svećenici se prostiru pred oltar u znak najdubljeg kajanja i pokore, dok narod za to vrijeme kleči. Zatim se moli Zborna molitva, te počinje Služba riječi sa svojim čitanjima, koja završava pjevanjem Muke po Ivanu i homilijom. Poslije homilije moli se Sveopća molitva vjernika sa strogo propisanim molitvama i njihovim redoslijedom, u kojem se moli za sve ljude, vjernike i nevjernike, za sve staleže, sve njihove potrebe i za cijeli svijet.

Nakon sveopće molitve počinje obred klanjanja svetom križu. Svećenik u crkvu unosi zastrti križ, koji nakon što tri puta otpjeva: “Evo drvo križa, na kojem je Spasitelj svijeta visio”, postupno otkriva i izlaže na štovanje vjernicima. Vjernici potom jedan po jedan prilaze križu i odaju mu počast ljubeći ga. Križ, simbol sramote i mučenja, Isusovom smrću za nas postaje simbol nade i otkupljenja i znak kojim se dičimo. Pošto završi klanjanje križu, vjernici se pričešćuju hostijama posvećenima prethodnoga dana te se vjernici, nakon što svećenik izmoli molitvu nad narodom, razilaze u tišini.

Ovo je i jedan od samo dva dana u godini kad nam Crkva propisuje zapovijedani post i nemrs. Svi katolici određene dobi, ukoliko su u mogućnosti, obvezni su na ovaj dan na post i nemrs. Vjerujem da svi u našim domovima imamo križ. Pomolimo se danas pred njim, sjedinimo svoje muke s Gospodinovom mukom i predajmo Mu ih, sjećajući se onih koji trpe od teške bolesti.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er