HRVATSKAVIJESTI

Zagreb: Vandal slomio koplje kipu sv. Jurja kod Kamenitih vrata

Nepoznati vandal u srijedu, 17. srpnja, slomio je koplje na kipu sv. Jurja koji se nalazi kod zagrebačkih Kamenitih vrata, javlja Bitno net.

S obzirom na to da je spomenik ograđen, jasno je kako se netko potrudio oštetiti ga.

Ovo nije prvi put da je kip sv. Jurja oštećen. Slično se dogodilo u svibnju prošle godine kada je također skraćeno i svinuto njegovo koplje. Uslijedila je restauracija spomenika, a sada će ponovno morati proći obnovu.

Autori spomenika su austrijski kipari Andreas Kompatscher i Arthur Winder, a napravljen je 1906. Od studenog 1994. nalazi se ispred Kamenitih vrata. Prikazuje sv. Jurja na konju s kopljem u ruci nakon što je ubio zmaja.

Tko je bio sv. Juraj?

Ovaj katolički svetac je prema predaji rođen u III. stoljeću u Kapadociji (Palestina). Potjecao je iz plemenitaške obitelji, što ga je obvezalo da postane vojnik.

Rano je postao kršćanin i zbog svoje vjere došao u sukob sa zapovjednom strukturom u vojsci. Nakon majčine smrti svoj bogat obiteljski imetak razdijelio je siromašnima, a svojim robovima dao je slobodu.

Juraj je ušao u Pretorijansku gardu cara Dioklecijana, ali je osuđen na smrt nakon što se odbio odreći kršćanstva.

Često ga se prikazuje kako svladava zmaja. U početcima kršćanstva zmaj je simbolizirao zlo, što se u prenesenomu značenju odnosilo na poganstvo.

Zagovara ga se kod ratne opasnosti, groznice, kuge, za lijepo vrijeme i zaštitnik je domaćih životinja. Jedan je od 14 svetih pomoćnika.

Izvor. Bitno net

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er