CRKVAVIJESTI

65.000 ljudi iskazalo posljednju počast Benediktu XVI.

Mnoštvo vjernika i poštovalaca Benedikta XVI. iz cijelog svijeta, među kojima i Hrvati, čekali su u dvostrukoj koloni od ranih jutarnjih sati u ponedjeljak 2. siječnja kako bi odali posljednju počast papi emeritusu čije je tijelo od jutra toga dana izloženo u vatikanskoj bazilici. Prvoga dana bilo ih je 65.000, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Bazilika Sv. Petra otvorena je i u utorak 3. i srijedu 4. siječnja od 7 do 19 sati za ožalošćene koji žele zastati i pomoliti se uz položeno tijelo pape u miru.

Kao i u slučaju njegova prethodnika Ivana Pavla II. 2005., Benediktovo tijelo također je položeno ispred glavnog oltara bazilike Svetog Petra. Odjeven je u crvenu misnicu s mitrom na glavi, ali bez palija – simbola jurisdikcije koji se obično ne koristi za umirovljenog prelata. U rukama mu je krunica. Švicarski gardisti drže počasnu stražu s obje strane.

Papa Franjo će u četvrtak 5. siječnja postati prvi papa u modernoj povijesti koji će kao papa predvoditi sprovod svog prethodnika. Sprovodni obredi počet će u 9.30 na Trgu svetog Petra. Na sprovodu se, kako je rekao rimski prefekt Bruno Fratasi, očekuje od 50 do 60 tisuća ljudi.

Vezani članci

U skladu sa željama pokojnog pape emeritusa, sprovod će biti obilježen istom jednostavnošću koja je karakterizirala život tog „poniznog sluge u vinogradu Gospodnjem“.

Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni potvrdio je u ponedjeljak da će Benedikt XVI. biti pokopan u nekadašnjoj grobnici svoga prethodnika sv. Ivana Pavla II. u kripti Bazilike sv. Petra. Iznad te grobnice na zidu nalazi se reljef reljef Blažene Djevice Marije sa Sinom među anđelima, Stvoritelja među kerubinima hrvatskog renesansnog kipara Ivana Duknovića.

IKA

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er