VJERA I DUHOVNOST

4 ikone Blažene Djevice Marije koje se pripisuju sv. Luki evanđelisti

Različite tradicije tvrde da je pisac evanđelja nacrtao jednu ili više ikone portreta Djevice Marije za života. Prema predaji sv. Luke je bio vrlo talentiran mladić. On nije samo napisao izvještaj o evanđelju i Djela apostolska, on je također bio grčki liječnik i umjetnik ikona.

Istočna crkva ga drži izvornim “ikonopiscem”, odgovornim za prvu ikonu Blažene Djevice Marije. Mnogi su slikari kroz stoljeća prikazivali ovaj prizor stavljajući sv. Luke ispred štafelaja, slikajući portret Blažene Majke koja drži dijete Isusa. Postoji više predaja o tome što se dogodilo s izvornom ikonom(ama) koju je sv. napisao je Luka.

Jedan drevni izvještaj objašnjava kako je tijekom 5. stoljeća bizantska carica donijela iz Jeruzalema u Carigrad ikonu koja se pripisuje sv. Luki. Manastir Hodegon je sagrađen da bi je čuvao, a kasnije su sve kopije ove ikone postale poznate kao Odigitrija. Većina vjeruje da je izvorna slika izgubljena tijekom srednjeg vijeka. Kakva god istina bila iza ovih predaja, evo nekoliko poznatijih ikona koje se pripisuju sv. Luki.

Vladimirska Gospa

Prema ruskim izvorima, originalna Hodigitrija je prebačena iz Carigrada u Vladimir 1115. i ostaje jedna od najpopularnijih slika Djevice Marije u Rusiji.

Gospa od Czestochowa

Popularna priča govori kako je u 4. stoljeću sv. Helena je otkrila sliku Djevice Marije koju je naslikao sv. Luka na ploči stola koju je napravio Isus. Dala ju je Konstantinu i završila je u Carigradu. Nakon toga slika je konačno bila u vlasništvu Karla Velikog, koji ju je dao princu Lavu od Rutenije. Do 14. stoljeća slika je prebačena u Jasnu Goru u Poljskoj kao odgovor na zahtjev princa Ladislava i tamo ostaje do danas.

Salus Populi Romani

Slično Gospi od Czestochowa , vjeruje se da je ovu sliku otkrila sv. Helena i odnesena je najprije u Carigrad. Do 6. stoljeća slika je prenesena u Rim i od tada je pohranjena u crkvi Svete Marije Velike. To je ta slika, poznata kao “Zaštitnica rimskog naroda”, pred kojom se papa Franjo moli svaki put kad napušta Rim na papinsko putovanje i ponovno kad se vraća.

Gospe od Neprestane Pomoći

Vjeruje se da je ova ikona replika izvorne slike Odigitrije u Carigradu. Jedna priča objašnjava kako je slika kasnije pohranjena na Kreti, ali je onda lopov ukrao čudotvornu sliku iz samostana i donio je u Rim u 15. stoljeću. Sada se nalazi u crkvi sv. Alphonsus Liguori u Rimu.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er