MOLITVEVJERA I DUHOVNOST

3 korisne činjenice o arkanđelima koje bi svaki katolik trebao znati

Crkva slavi svetkovinu arkanđela 29. rujna. „Sveto pismo otkrilo je imena samo tri anđela, od kojih svi pripadaju Zboru arkanđela. Imena su svima dobro poznata: Mihael, Gabrijel, Rafaell.” Budući da su ti arkanđeli na nebu, s ljubavlju ih nazivamo svecima. Ovdje je kratki sinopsis svakog od arkanđela, nakon čega slijede posebne molitve za njihov zagovor!

Tko je arkanđeo Mihael?

Sveti Mihael Arkanđeo je najpopularniji od Arkanđela. Često se prikazuje okićen oklopom, kako drži mač i drobi glavu zmije. Sveti Mihael Arkanđeo spominje se više puta u Svetom pismu. Njegova najistaknutija bitka opisana je u knjizi Otkrivenja, gdje pobjeđuje Sotonu i izbacuje pale anđele s neba. U Starom zavjetu, on pomaže proroku Danielu (Daniel 10:13). Ime Michael znači “Tko je kao Bog?” Sveti Mihael Arkanđel zaziva se u vrijeme tjelesne ili duhovne opasnosti. Poziva se na zaštitu od zla u svemu i smatra se velikim braniteljem Kristove Crkve na Zemlji. Sveti Mihael Arkanđeo je zaštitnik mnogih, uključujući prve hitne službe, vojnike i one kojima je potrebna posebna zaštita.

Molitva Svetog Mihaela

Sveti Mihaele arkanđele, brani nas u borbi. Budi nam obrana od zloće i zamki đavla. Neka ga Bog prekori, ponizno molimo, a ti, Kneže nebeskih četa, Božjom snagom baci u pakao Sotonu i sve zle duhove, koji tumaraju svijetom tražeći propast duša. Amen.

Tko je arkanđeo Rafael?

Sveti Rafael Arkanđel spominje se u Starom zavjetu u knjizi Tobijinoj. U knjizi o Tobiji, jednoj od deuterokanonskih knjiga Biblije, sveti Rafael putuje s čovjekom po imenu Tobija, a arkanđeo se predstavlja kao Tobijin rođak. Sveti Rafael na kraju pomaže Tobiji na dva načina. Prvo oslobađa mladu ženu, Saru, iz duhovnog ropstva. Udavala se sedam puta, a demon je ubio svakog muža prve bračne noći. Tobias se na kraju ženi Sarom, uz pomoć svetog Rafaela. Također, sveti Rafael pomaže vratiti vid Tobijinom ocu, Tobitu, koji je oslijepio.” Zbog njegove uloge u Tobijinom životu, svetog Rafaela zazivaju oni koji traže duhovno ili tjelesno iscjeljenje. Njegov zagovor traže i samci koji razlučuju bračni poziv. Ime, Raphael, znači “božanski iscjelitelj”. Sveti Arkanđeo Rafael zaštitnik je putnika, zdravstvenih radnika, sljepoće, provodadžija i bolesnika.

Molitva svetom Rafaelu, anđelu sretnih susreta

O Rafaele, vodi nas prema onima koje čekamo, onima koji nas čekaju! Rafaele, anđele sretnih susreta, vodi nas za ruku prema onima koje tražimo! Neka svi naši pokreti, svi njihovi pokreti, budu vođeni tvojim svjetlom i preobraženi tvojom radošću. Anđele vodiču Tobije, položi molbu koju ti sada upućujemo pred noge Onoga čije otkriveno lice imaš privilegiju gledati. Usamljeni i umorni, shrvani razdvojenostima i tugom zemlje, osjećamo potrebu zazvati te i moliti za zaštitu tvojih krila, tako da ne budemo kao stranci u pokrajini Radosti, svi u neznanju o brigama naša zemlja. Sjetite se slabih, vi koji ste jaki – vi čiji dom leži onkraj područja groma, u zemlji koja je uvijek mirna, uvijek spokojna i svijetla blistavom slavom Božjom. Amen.

Tko je arkanđeo Gabriel?

Sveti Gabriel najpoznatiji je po svojoj ulozi u Navještenju (Luka 1,26-38). Također je rekao Zahariji o svojim uslišanim molitvama kroz dolazak svetog Ivana Krstitelja. U Starom zavjetu sveti arkanđeo Gabrijel tumači Danielove vizije. Ime Gabrijel znači “Božja snaga”. Sveti arkanđeo Gabrijel zaštitnik je glasnika, poštanskih djelatnika, komunikacija i emitera.

Molitva svetog Gabrijela arkanđela

O blaženi arkanđele Gabrijele, molimo te, zagovaraj nas kod prijestolja Božanskog milosrđa u našim sadašnjim potrebama, da kao što si Mariji navijestio otajstvo utjelovljenja, tako po tvojim molitvama i pokroviteljstvu na nebu, možemo pribavite dobrobiti istog i pjevajte hvalu Bogu zauvijek u zemlji živih. Amen.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er