VJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

100-godišnji franjevac koji je osobno poznavao 6 svetaca

Fra. Giuseppe Ungaro preminuo je u svibnju 2019. godine. Talijanski je franjevac prema uvriježenom računanju imao 99 godina, no volio je isticati da je prije rođenja bio živ već 9 mjeseci. Prema tom broju, imao je 100 godina kada je preminuo.

Godine 2018. primio je pečat grada Padove kao priznanje za to što je svoj život posvetio pomaganju drugima. Kroz 10 desetljeća svoga putovanja ovim svijetom fra Giuseppe je osobno upoznao čak šest svetaca, te je podijelio svoja sjećanja na njih s vlč. Mario Conte, jednim od njegove subraće, koji je o tome pisao 2016. (iako je od tada na popis dodan još jedan svetac, kanonizacijom Pavla VI.).

Od svetaca koje je susreo trojica su bili pape. Ivana XXIII. susreo je još dok je bio patrijarh Venecije, gdje je fra. Giuseppeu je dodijeljen rad u bazilici Frari. O svetom papi govorio je u intervjuu za St. Anthony Messenger: “Dobro smo se poznavali. Često je dolazio na ručak u naš samostan u Veneciji.”

Sveti Pavao VI. i sveti Ivan Pavao II. posjetili su baziliku svetog Antuna u Padovi, gdje je fra. Giuseppe živio gotovo 50 godina. Susreo je i tri velika franjevačka sveca: Sveti Leopold Mandić kapucinski je svetac iz Hrvatske, poznat kao osobito ljubazan i blag ispovjednik, a fra Giuseppe ga je opisao kao “čovjeka velike poniznosti, osjetljivosti prema drugima i velike mudrosti”. Fra. Giuseppe je bio impresioniran vremenom koje su proveli zajedno: “Svake je srijede dolazio u Baziliku. Prvo bi se poklonio svetom Antonu na grobu, a onda bi se uputio ravno u ispovjedaonicu, gdje je znao satima dijeliti sakrament pomirenja.”

Sveti Maksimilijan Kolbe poznati je mučenik nacističke Njemačke, ubijen u koncentracijskom logoru u Auschwitzu. Budući da je i on bio franjevac, fra. Giuseppe i on su se susretali u raznim prilikama. Fra. Giuseppe je opisao jedan od tih susreta: “Upravo se vratio iz Japana i bio je jako tužan zbog poniženja koje je tamo doživio. Unatoč tome još uvijek je imao veliku vjeru i veliku ljubav prema Gospi. Maksimilijan me potaknuo da se zavjetujem Gospi: da ću prestati pušiti, i od toga sam dana zauvijek prestao.”

Možda najpoznatiji od franjevačkih svetaca kojega je fra. Giuseppe upoznao je sveti Padre Pio iz Pietrelcine. Fra. Giuseppe ga je upoznao tijekom Drugog svjetskog rata, dok je služio kao pastor crkve u Sabaudiji u središnjoj Italiji. Razvio je osobni odnos sa svecem, kod kojeg je išao na ispovijed. Fra. Giuseppe je rekao: “Sjećam se da sam jednom uzeo njegove ruke i poljubio ih, pitajući jesu li stigme bolne, a on je odgovorio: ‘Pa, nije mi ih Bog dao za uživanje!’”

Blagi i pobožni franjevac napustio je ovaj život 22. svibnja 2019., pet dana prije proslave svog 100. rođendana, ali gotovo devet mjeseci nakon što je proslavio 100 godina života, uključujući i vrijeme u maternici. Neka mu se daruje vječnost na nebesima, gdje nas može zagovarati i potaknuti da prepoznajemo i svece oko sebe i one koji nas trebaju da postanemo sveci!

Izvor: Aleteia.org

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er