VJERA I DUHOVNOST

10 razloga zašto je sv. Ivan Pavao II. velik…

Povodom 17. obljetnice smrti sv. pape Ivana Pavla II. u nastavku donosimo deset razloga koje mogu poslužiti kao vjeran dokaz i potvrda njegove veličine i svetosti.

Deset činjenica koje mogu poslužiti kao dokaz i potvrda veličine i svetosti sv. pape Ivana Pavla II., a koje su pobrojane u nastavku, portal HKM prenosi s društvenih mreža salezijanca i župnika Župe Duha Svetoga na zagrebačkom Jarunu don Damira Stojića.

Papa hodočasnik

Papa Ivan Pavao II. putovao je najviše od svih papa. Posjetio je 129 zemalja (uključujući Hrvatsku – 3 puta i BIH – 2 puta). Pritom nije bio običan turist, on je evangelizirao, i milijuni su ga ljudi, a posebno mladi, dolazili vidjeti i čuti.

Katekizam Katoličke crkve

Pod njegovim pontifikatom izišao je KKC – odličan sažetak naše vjere na vrlo pristupačan način.

Papa za mlade

Kao bivši studentski kapelan, Ivan Pavao II. je znao da su mladi gladni Krista. Zato je 1985. ustanovio Svjetski dan mladih. Od tada milijuni mladih dolaze slaviti svoju vjeru. Također, gdje god je hodočastio inzistirao je da se susretne s mladima.

Duhovna zvanja

Pod njegovim pontifikatom raste broj svećenika i redovnika u svijetu. Može se reći da postoji tzv. generacija svećenika Ivana Pavla II. Ja (don Damir Stojić) ubrajam se među njih.

Kristocentričnost

Dovoljno je reći kako njegova prva enciklika “Redemptor hominis” počinje rečenicom: “Otkupitelj čovjeka, Isus Krist, središte je svemira i povijesti.”

Totus tuus

Ovo je geslo Ivana Pavla II. Gajio je veliku pobožnosti prema Blaženoj Djevici Mariji i znao je da ona vodi Isusu. Također, treba spomenuti da nam je dao još jedno otajstvo krunice: otajstvo svijetla.

Poziv na svetost

Ivan Pavao II. proglasio je više svetaca od svojih prethodnika (482 sveukupno). To ne znači da je razvodnio pojam svetosti nego nam je poručio da smo po krštenju svi pozvani na svetost.

Borac za slobodu

Ivan Pavao II. znao je da je komunizam laž i zabluda. Početak pada komunizma je njegov posjet rodnoj Poljskoj 1979. godine. U tih 9 dana podsjetio je svoje sunarodnjake tko su oni: Božja djeca. Nakon toga bilo je samo pitanje vremena kada će komunizam pasti… i pao je.

Navjestitelj istine

Ivan Pavao II.  ostavio nam je golemu baštinu pisane riječi: o oprostu, ispovijedi, euharistiji, Djevici Mariji, patnji, razumu i vjeri, o Duhu Svetomu, socijalnom nauku, itd.

Teologija tijela

Radi se o 129 kateheza koje je Ivan Pavao II. održao za vrijeme redovnih audijencija srijedom od 1979. do 1984. godine. Iako tada hodočasnici koji su ga došli vidjeti i čuti nisu mogli razumjeti što govori, teologija tijela postat će “tempirana bomba” koja će eksplodirati u 21. st. Nikada nam nije bilo potrebnije znati, zašto je Bog stvorio čovjeka kao muško i žensko i koji je smisao ljudskog života.

10 razloga zašto je sv. Ivan Pavao II. velik…

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button