VJERA I DUHOVNOST

10 osobina koje čine osobu lijepom

Vanjska ljepota nije potpuna ako je ne oživi unutarnja ljepota. Ljepota duše širi se poput tajanstvene svjetlosti preko ljepote tijela, rekao je Victor Hugo. Portal Aleteia donosi 10 karakternih osobina koje osobu čine uistinu lijepom:

U doba društvenih medija ponekad zaboravimo ono bitno, ono što se očima ne vidi, ali čini naš šarm: unutarnju ljepotu. Nevidljiv i zadivljujući, važan je dio naše osobnosti. Dok vanjska ljepota neizbježno blijedi, unutarnja ljepota nikada ne nestaje. Još bolje, naša unutarnja ljepota može rasti kako vrijeme ide.

Portal Aleteia donosi 10 karakternih osobina koje osobu čine uistinu lijepom:

ENTUZIJAZAM

Entuzijazam izvlači unutarnje dijete koje živi u svakom ljudskom biću, bilo da ima 20, 50 ili 80 godina. To je sposobnost pronaći radost u jednostavnim stvarima i cijeniti njihovu pravu vrijednost. To je moć voljeti i diviti se poput djeteta, neustrašivo i slobodno izražavati nježnost i jednostavnost koja izvire iz naše duše!

DOBROTA PREMA DRUGIMA

“Čini drugima ono što želiš da čine tebi” (Lk 6,31). “Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio” (Iv 15,12). Važno je prema ljudima postupati ljubazno, biti gostoljubiv, vjeran i iskren u prijateljstvu. To malo svjetla dobrote koje izbija iz vas privući će druge. Osjećat će se opušteno jer će osjetiti da za njih ima mjesta u vašem srcu.

PONIZNOST

Prečesto tumačena kao slabost, poniznost uzdiže ljepotu i osvjetljava jednostavnost. U poniznosti nalazimo temelj svega duhovnog života. Povezuje nas izravno s Bogom i najbolja je osnova za ljubav prema Njemu.

EMPATIJA

Briga za druge osobina je srca. Empatija znači razumijevanje kroz što drugi ljudi prolaze. To je srce koje se raduje dobrim stvarima koje drugi doživljavaju i koje tuguje s onima koji plaču. Empatija tjera ljude da otvore svoja srca i vjeruju nam.

INTEGRITET

Snaga i povjerenje proizlaze iz integriteta. Integritet znači ne bojati se pokazati tko smo i u što vjerujemo. Također se radi o izbjegavanju prijevare, nepoštenja ili osvete. To znači da se uvijek trudimo činiti pravu stvar, iako ćemo neizbježno griješiti u životu

UNUTARNJI MIR

Karakteristike koje ovdje promatramo pomoći će nam da se ispunimo smirenošću. Ponašanje s poštovanjem prema drugima će prenijeti naš vlastiti mir u našim djelima i riječima. Ovaj mir odražava promišljenu i zanimljivu osobu.

AUTENTIČNOST

“Autentičnost” dolazi od grčke riječi authentikos, što znači “pravi”. Biti autentičan znači odabrati transparentnost, poštenje i iskrenost. To znači djelovati u skladu sa svojim “pravim ja”, što uključuje vlastite misli, emocije, potrebe, vrijednosti, sklonosti i uvjerenja.

HRABROST

Etimološki, hrabrost dolazi od latinske riječi cor, što znači “srce”. To je vrlina srca, našeg bića. Ima veze sa snagom, ali pretpostavlja i strah, te svijest o našoj slabosti, određenu lucidnost. To je hrabrost istine. To je snaga karaktera, čvrstina, koja nam omogućuje da se suočimo s opasnostima, patnjom, neuspjesima i teškim okolnostima prevladavajući svoj strah. Na ovoj se vrlini može raditi i usavršavati, za vlastito dobro i za dobro onih oko nas.

RADOST ŽIVLJENJA

“Osim riječi, dovoljan je pogled ili osmijeh da se svatko od nas otvori misteriju drugoga, misteriju koji je potpuno drugačiji”, rekao je filozof François Cheng. I dok je istina da naše oči, usta i zubi stare, naš osmijeh i pogled ne stare. A radost koju tamo pokazujemo izvor je istinskog šarma.

IMATI DUHA SVETOGA U SRCU

Bog nas je stvorio na svoju sliku. Poziva nas da svojim dobrim mislima i djelima budemo najbolja verzija sebe. Bit ćemo savršeni samo kada naše lice, naše riječi i naša djela odražavaju sliku Boga koju imamo u sebi. Dakle, na nama je da zračimo Duhom koji živi i djeluje u našim srcima. Na nama je da kultiviramo svoj unutarnji život u Kristovu svjetlu kako bi nas drugi željeli upoznati i odvažiti se na vlastiti odnos s njim.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er