CRKVAVIJESTI

Papa emeritus Benedikt XVI. dat će novi iskaz o slučaju smještaja svećenika optuženog za zlostavljanje

Na tom sastanku nije donesena nijedna odluka o pastoralnom djelovanju svećenika optuženog za seksualno zlostavljanje, nego samo o zahtjevu da mu se omogući smještaj tijekom terapijskog tretmana u Münchenu, rekao je Gänswein. Kasnije mu je dopušteno djelovanje u župi, za što je odgovornost preuzeo mons. Gerhard Gruber, istaknuvši kako Benedikt XVI. za tu odluku nije znao.

Papa emeritus Benedikt XVI. ispričao se što je pogriješio ustvrdivši da nije pohodio sporni sastanak 1980. godine dok je obnašao službu nadbiskupa Münchena i Freisinga, piše CNA.

U izjavi objavljenoj u njemačkom katoličkom tjedniku Die Tagepost iz 24. siječnja, 94-godišnji umirovljeni papa rekao je kako je riječ o uredničkoj pogrešci, objavio je CNA Deutsch.

Benedikt XVI. prvotno je istražiteljima rekao kako nije bio prisutan na sastanku sa službenicima nadbiskupije održanom 15. siječnja 1980. godine.

Ali u naknadnoj izjavi, Benediktov osobni tajnik, nadbiskup Georg Gänswein rekao je kako bi papa emeritus “volio pojasniti da je, suprotno onome što je ustanovljeno za vrijeme saslušanja, sudjelovao u sastanku u ordinarijatu 15. siječnja 1980. godine”.

Benedikt bi, nastavio je Gänswein, “volio naglasiti da to nije učinjeno u lošoj vjeri, nego kao rezultat pogreške u uređivanju svojega iskaza. Objasnit će kako je do toga došlo u sljedećem iskazu. Vrlo mu je žao zbog ove pogreške i nudi svoju ispriku”.

Podsjećamo, u izvještaju koji je naručila nadbiskupija München i Freising, identificirano je najmanje 497 žrtava zlostavljanja u razdoblju od 1945. do 2019. godine. Također je identificirano i 235 navodnih počinitelja zlodjela, od kojih su 173 svećenici.

Članovi odvjetničkog ureda Westpfahl Spilker Wastl istaknuli su na konferenciji za medije kako Benedikta XVI., koji je nadbiskupijom upravljao od 1977. do 1982. godine, povezuju s četiri slučaja zlostavljanja.

Papa emeritus odlučno niječe upletenost u zataškavanje zločina, a s novom istragom je surađivao poslavši joj odgovor od 82 stranice.

Sporni sastanak veže se uz slučaj oca Petera Hullermanna koji je optužen da je od 1973. do 1996. zlostavljao 23 dječaka između 8 i 16 godina. Hullermann je 1980. godine prebačen iz biskupije Essen, gdje je godinu ranije optužen za seksualno napastovanje maloljetnika, u München gdje je prolazio kroz terapiju.

Pozornost javnosti sada je usredotočena na taj sastanak. Na njemu je odlučeno kako će Hullermann dobiti smještaj u Münchenu dok prolazi kroz propisanu mu terapiju, rekao je Gänswein u izjavi za Tagespost.

“Objektivno točna i potkrijepljena dokumentima je, međutim, tvrdnja kako na tom sastanku nije donesena nijedna odluka o pastoralnom djelovanju svećenika u pitanju”, istaknuo je, “nego samo o zahtjevu da mu se omogući smještaj tijekom terapijskog tretmana u Münchenu”.

Kasnije mu je dopušteno djelovanje u župi, za što je 2010. punu odgovornost preuzeo mons. Gerhard Gruber, generalni vikar Münchenske nadbiskupije s početka ’80-ih, istaknuvši kako Ratzinger za tu odluku nije znao.

Münchenska nadbiskupija 27. bi siječnja trebala održati press-konferenciju na kojoj će se očitovati o zaključcima izvještaja odvjetničkog ureda Westpfahl Spilker Wastl.

Prema Gänsweinovim riječima, Benedikt XVI. nastavlja čitati opsežno izvješće odvjetničkog ureda. “Trenutačno pozorno čita iskaze dane u izvješću, koji ga ispunjavaju boli zbog patnje nanesene žrtvama”, rekao je.

“Iako nastoji brzo pročitati izvješće, traži za vaše razumijevanje zbog toga što će mu trebati neko vrijeme da ga pročita u cijelosti, zbog njegove dobi i zdravlja, ali i zbog opsežnosti izvješća. Dat će izjavu vezanu uz izvješće”, zaključio je osobni tajnik pape emeritusa.

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno.net
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er