CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Znate li što znači riječ “advent” i hoće li se Isusov drugi dolazak dogoditi upravo tada?

U tjednima prije Božića mnogi kršćani diljem svijeta slave razdoblje priprave koje se naziva “advent”. Međutim, malo tko zna što ta riječ zapravo znači.

Riječ “Advent” potječe od latinske riječi adventus, što doslovno znači “dolazak” ili “dolazak”. U kontekstu, ovo se obično odnosi na Isusov dolazak na Božić. Sveti Jeronim je, sastavljajući latinsku Vulgatu, također koristio adventus kada je prevodio grčku riječ parousia. Ova riječ ima slično značenje, ali se u širem kontekstu odnosi na Isusov drugi dolazak na kraju vremena.

Katekizam Katoličke Crkve potvrđuje ovo dvostruko značenje: „Kada Crkva svake godine slavi liturgiju došašća, ona čini prisutnim ovo drevno iščekivanje Mesije, jer sudjelujući u dugoj pripravi za prvi Spasiteljev dolazak, vjernici obnavljaju svoje žarka želja za njegovim drugim dolaskom” (KKC 524).

Postoji čak i drevna tradicija koja kaže da će Isus ponovno doći tijekom adventa. Iz tog razloga, dok se pripremamo za slavlje Božića, prepoznajemo da bi Isus mogao ponovno doći u bilo koje vrijeme i pripremamo vlastita srca da ga prime kada dođe.

Philip Kosloski 

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er