CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Zašto su Nedjelja muke i Cvjetnica nekada bile dvije različite nedjelje

Prije Drugog vatikanskog sabora, nedjelja muke bila je 5. nedjelja korizme, a Cvjetnica se obilježavala sljedeće nedjelje.

Stoljećima se 5. korizmena nedjelja nazivala “Nedjelja muke”, a nedjelja nakon nje nazivala se “Cvjetnica”. Trenutačno rimski obred Cvjetnicu označava kao “Cvjetnicu Muke Gospodnje”, koja spaja dvije svetkovine.

Razlog zašto se 5. korizmena nedjelja nekoć nazivala Nedjeljom muke

Ova se nedjelja naziva nedjeljom muke jer Crkva na ovaj dan počinje stavljati svoju glavnu misao na Muke našega Otkupitelja. Naziva se i Judica iz prve riječi uvodne mise i opet Neomanija koja je nedjelja mladog ili vazmenog mjeseca, jer uvijek pada nakon mladog mjeseca, koji regulira blagdan Uskrsa. Nedjelja Muke također je označavala početak posebnog vremena zvanog Plima muke, koje je trajalo do Velike subote. Tijekom tog vremena liturgija Crkve postala je tmurnija, a žalosno raspoloženje odražavalo se u različitim praksama koje su se događale u liturgiji.

Cvjetnica je bila isto slavlje kao i danas, s procesijom palminih grančica i čitanjem pripovijesti o muci. Crkva je jednostavno smatrala prikladnim pripremiti srca vjernika za muku Isusovu tijekom posljednja dva tjedna korizme tako što je 5. korizmenu nedjelju nazvala nedjeljom muke.

Nakon Drugog vatikanskog sabora, Crkva je odlučila spojiti dvije nedjelje, izbacivši Nedjelju muke iz kalendara i dodavši joj naziv Cvjetnica. Ovo stavlja veći naglasak na Cvjetnicu i također pojačava pripovijest o muci koja se naviješta toga dana.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er