VJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

Zašto je sveti Antun Padovanski promijenio svoje ime

Rođen kao Ferdinand, svetac se nakon ulaska u franjevački red osjetio pozvanim promijeniti ime. Mnogi su sveci imali trenutke u životu kada su im promijenili ime, bilo svojom voljom ili redovničkim poglavarom. Sveti Antun Padovanski bio je jedan od tih svetaca, jer je rođen i kršten s imenom Ferdinand.

Pristupanje Redu manje braće

U početku se Ferdinand osjećao pozvanim na redovnički život i pridružio se Redovnim kanonicima sv. Augustina. Zadržao je ime Ferdinand, ali nije bio u miru s vjerskim redom kojem se pridružio. Zatim je jednog dana prisustvovao sprovodu petorice franjevaca koji su umrli mučeničkom smrću, piše Aleteia.

Fra Ubaldus da Rieti pripovijeda događaje u svojoj knjizi Život svetog Antuna Padovanskog: Ferdinand, kad je vidio svečani sprovod ove petorice mučenika i čuda koja je Bog učinio po njihovu zagovoru, zapalio se žarkom revnošću da se bori za Kristovu vjeru i prolije svoju krv ako treba. Želio se pridružiti franjevcima u nadi da će i on biti pozvan da postane mučenik. Jednog dana susreo je nekoliko franjevaca i rekao im svoje nade i snove: Dvoje redovnika samostana sv. Antuna Opata otišli su kao i obično u samostan Svetog Križa tražiti milostinju za uzdržavanje svoje zajednice. Jednog im je dana Ferdinand potajno prišao i između ostalog im rekao: “Žarko želim postati članom vašeg reda, pod uvjetom da mi dopustite da odem među Saracene i tako dobijem priliku proliti svoju krv za vjeru Kristovu .”

Ferdinand je ubrzo zatim zatražio dopuštenje od svog poglavara da pristupi franjevcima. Pri stupanju u Red Manje braće dobio je nadahnuće da promijeni ime: Nije se zadovoljio samo time što je promijenio habit svetog Augustina u onaj svetog Franje, već je želio promijeniti i svoje ime i učiniti se nepoznatim svojim prijateljima i rođacima, kako bi mogao voditi skriveni život u Isusu Kristu. ; te se više nije zvao Ferdinand nego Antun. Promjenom imena u Antun povezivao se sa svetim Antunom Opatom, kako se zvao novi samostan u koji je stupio.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er