VJERA I DUHOVNOST

Zašto je sveti Antun Padovanski sebe nazvao po svetom Antunu Egipatskom

Sveti Antun Padovanski jedan je od najpopularnijih svetaca u Crkvi — i to ne samo za rimokatolike, već i za istočne katolike, kao i neke članove pravoslavnih crkava.

Moja armenska apostolska (pravoslavna) baka zamolila je svetog Antuna za pomoć u začeću djeteta, tako da smo mu moja majka i ja jako odani! Moja druga sirijska pravoslavna baka dobila je ime po njemu, “Antoinette”; pa smo je zvali “Teta (arapski za baku).

Ono što većina rimokatolika ne zna jest da je sveti Antun Padovanski uzeo svoje ime od drugog Antuna – svetog Antuna Egipatskog! Sveti Antun Egipatski ili “Antun Veliki” bio je kršćanski redovnik iz Egipta. Otac je i utemeljitelj monaškog pokreta. Vjera je napredovala zahvaljujući monaškom pokretu, a očuvala se na Istoku nakon arapskih islamskih invazija. Vjera se proširila i procvjetala na Zapadu, u Europi, a također i zahvaljujući svetom Antunu Egipatskom!

Sveti Benedikt Nursijski, utemeljitelj benediktinskog reda i zapadnog monaškog pokreta, bio je inspiriran čitanjem “Života Antunova”, knjige koju je napisao sveti Atanazije Veliki. Sveti Antun Padovanski napustio je svoj augustinski red i otišao u franjevački red jer je želio propovijedati Evanđelje muslimanima u Maroku.

Želju za evangelizacijom muslimana dijelio je sveti Franjo Asiški, utemeljitelj reda, kada je putovao u Egipat kako bi propovijedao sultanu. Možda je to razlog zašto se sveti Antun Padovanski odlučio nazvati po svetom Antunu Egipatskom! Sveti Antun Padovanski se razbolio i nije mogao ostvariti svoje misionarske snove. Srećom, preostale je godine proveo podučavajući u Italiji. Njegova teološka stručnost dovela ga je do uzdizanja kao jednog od sada 37 crkvenih učitelja 1946. godine od strane pape Pija XII.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er