CRKVAOSTALOVJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

Zašto franjevci nose sandale?

“Dovode li i tebe tvoje cipele bliže Bogu? Ako ne, možda bi ih trebao odbaciti i zamijeniti franjevačkim sandalama – dođi i hodi s nama”, poziva fra Casey Cole u videu u kojem daje odgovor na pitanje zašto franjevci nose sandale.

Fra Casey Cole, OFM, osnivač je produkcijske tvrtke koja stvara internetski sadržaj za evangelizaciju i katehezu Breaking In The Habit. U prožetosti franjevačkim duhom, fra Casey nastoji promicati vjeru i služenje u zajednici te potiče mlade na otkrivanje vlastitoga poziva. U jednom od svojih videa donosi odgovor na pitanje zašto franjevci nose sandale.

Vjerovali ili ne, ovo je pitanje bilo zaista kontroverzno među prvim franjevcima. No, nije se radilo o tome trebaju li nositi sandale, već je li im uopće dopušteno nositi ih. Sveti Franjo doslovno je tumačio dio Svetog pisma u kojem Isus šalje svoje učenike bez štapa i sandala pa je i on svoju braću slao na isti način. Ubrzo je shvatio da je to prezahtjevno za starije fratre te da je u Njemačkoj hladno – ima puno snijega. Stoga je morao napraviti neke iznimke.

Hej, pa ja mogu nositi sandale na posao – to je super!

Danas ne postoje nikakve polemike. Franjevcima je dopušteno nositi ono što smatraju najudobnijim. Neki franjevci nose cipele – crne ili smeđe boje koje su u skladu s njihovim habitom. Neki franjevci vole nositi sandale…

Fra Casey humoristično ističe da postoje i oni franjevci koji uz sandale nose čarape – čak i kad je vani jako vruće! Oni su, kako šaljivo kaže, očito izgubili svaki osjećaj za pristojno odijevanje. Iako je i to dopušteno, ne preporuča se jer će, kaže fra Casey, to kod drugih izazvati podsmijeh.

Foto: Cathopic

Sandale su super! One su udobne, izgledaju odlično… Hej, pa ja mogu nositi sandale na posao – to je super! No, ne radi se samo o tome… One su i simbol. Kada oblačim sandale, to mi je podsjetnik da budem skroman – one nisu obuća bogatih i moćnih ljudi. Također, one su podsjetnik na moju ranjivost – kada je mojim stopalima hladno, to me podsjeti na siromahe koji se s hladnoćom suočavaju svaki dan. 

One me dovode bliže Bogu i ljudima!

Sandale su jednostavne, ističe fra Casey, pozivajući se na riječi iz knjige proroka Miheja koje ga potiču da smjerno sa svojim Bogom hodi.

Sandale lijepo izgledaju, udobne su, ali me i dovode bliže Bogu te svim ljudima. Ne mogu zamisliti da nosim išta drugo! Imam pitanje za tebe! Dovode li i tebe tvoje cipele bliže Bogu? Ako ne, možda bi ih trebao odbaciti i zamijeniti franjevačkim sandalama – dođi i hodi s nama!

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er