BIJAKOVIĆIBRDO UKAZANJACRKVAMEĐUGORJEOSTALOVIJESTIVJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

ZANIMILJIVO – PROČITAJTE ŠTO SE ZBIVALO U SVIJETU I U JUGOSLAVIJI 1981. KAD SE UKAZALA GOSPA U MEĐUGORJU…

Godine 1981. u svijetu je bilo vrlo burno.

  • U komunističkoj Poljskoj uvedeno je izvanredno stanje zbog masovnih radničkih prosvjeda.
  • U Kini su na smrt osuđeni udovica Mao Zedonga i ostali članovi ‘četveročlane bande’.
  • Američki predsjednik Ronald Reagan ranjen je u bizarnom atentatu koji je izveo propali student da bi impresionirao filmsku glumicu Jodie Foster.
  • 23-godišnji Turčin Mehmet Ali Agca teško je ranio papu Ivana Pavla II. na Trgu sv. Petra u Vatikanu.
  • Socijalist François Mitterand postao je francuski predsjednik.
  • Muslimanski fundamentalisti u Kairu su ubili egipatskog predsjednika Mohameda Anvara el Sadata a za novog predsjednika izabran je Hosni Mubarak
  • Blokovski neprijatelji SAD i SSSR u Ženevi su počeli pregovore o razoružanju.
  • Amerikanci su u svemir lansirali prvi shuttle Columbiju.
  • Meryl Streep ostvarila je veliku ulogu u filmu ‘Žena francuskog poručnika’.
  • Vjenčali su se princ Charles i lady Diana, tragično je preminula filmska glumica Natalie Wood.

A što se događalo u Jugoslaviji.

“U komunističkoj Jugoslaviji, koja se navikavala na život poslije Josipa Broza Tita, također je bilo nemirno.

Na Kosovu su u proljeće izbili masovni prosvjedi kojima su Albanci zahtijevali da ta pokrajina postane sedma republika SFRJ te da se Albancima prizna status konstitutivnog naroda.

Jugoslavenske vlasti proglasile su izvanredno stanje i na prosvjednike poslale vojsku, što je izazvalo eskalaciju nasilja i smrt nekoliko desetaka ljudi, uglavnom albanskih učenika i studenata.

Ti događaji, koji su do kraja zaoštrili odnose između Srba i Albanaca te probudili velikosrpski nacionalizam, smatraju se katalizatorom političke krize u Jugoslaviji koja je rezultirala raspadom države.

Početkom lipnja 1981., u osvit međugorskih ukazanja, Jugoslavija je na europskom prvenstvu u košarci osvojila srebro nakon što ju je u finalu pobijedio SSSR, a u sjeni velikoga sportskog natjecanja bližilo se kraju političko suđenje hrvatskom intelektualcu Vladi Gotovcu.

Njega je Okružni sud u Zagrebu tih dana osudio na dvije godine zatvora zbog ‘neprijateljske propagande i izazivanja nacionalne mržnje i razdora’. Gotovac je završio u zatvoru jer je u inozemnim medijima upozoravao na podčinjenost Hrvata u Jugoslaviji.

Zajedničku sjednicu 10. lipnja održali su Predsjedništvo SFRJ i Predsjedništvo CK SKJ te zaključili kako se ‘stabilan međunarodni položaj Jugoslavije’ može očuvati jedino ‘daljnjim razvojem samoupravljanja, prevladavanjem ekonomskih poteškoća i jačanjem jedinstva i socijalističkog zajedništva svih naroda i narodnosti’.

‘Jedinstvo’ je demonstrirano na srpanjskoj proslavi 40. obljetnice ustanka i revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije te polaganjem cvijeća na Titov grob. Te je godine umro veliki hrvatski književnik Miroslav Krleža, hrvatska pop-rock grupa Prljavo kazalište izdala je svoj možda najzreliji album ‘Heroj ulice’, u kinima se prikazivao film ‘Sjećaš li se Dolly Bell’…

Na dan kad su se vidioci prvi put susreli s Gospom, 25. lipnja, u posjetu Jugoslaviji bio je turski ministar vanjskih poslova Turkmen.

Primili su ga savezni ministar vanjskih poslova Josip Vrhovec, predsjednik vlade Veselin Đuranović te predsjednik Predsjedništva SFRJ Sergej Kraigher.

U informativnim emisijama Jugoslavenske radio-televizije te večeri nije bilo vijesti o neobičnoj pojavi u Međugorju, ničega nije bilo ni sutradan u tiskovinama.”

Više pročitajte u knjizi Darka Pavičića – “Međugorje-prvih 7 Dana”, koju možete kupiti klikom na ovu stranicu.

www.medjugorje-news.com/FB Darko Pavičić

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er