CRKVAMOLITVEVIDEOVJERA I DUHOVNOST

(VIDEO) Kako izbjeći “blebetanje” u molitvi?

Kako moliti da molitva bude plodonosnija? Što moliti? Kako ne moliti? Na ova i druga pitanja odgovara fra Mate Kolak, jedan od svećenika iz projekta “Pod Smokvom”.

Govoreći o najčešćim pogreškama u molitvi, fra Mate je istaknuo da to ovisi o karakteru osobe koja se moli.

“Većina naših najčešćih pogrešaka u molitvi može imati zajednički nazivnik – onaj koji bi se lijepo i ‘sočno’ na hrvatskom mogao reći blebetanje. Kada želimo reći puno toga, možda to ne znači da govoriš deset krunica – možda si čak i jedan Očenaš izgovorio, ali si ga izblebetao, nisi srcem bio prisutan, nije to bio razgovor s Gospodinom”, rekao je fra Mate.

Ponekad se trudimo ispuniti vrijeme molitvom velikog broja krunica ili litanija i fra Mate ističe kako je dobro puno se moliti, no ipak je važnije da ona bude kvalitetna.

“Treba se moliti puno i vremenski te ispunjati svoje vrijeme molitvom, ali prije svega treba se truditi da ona bude kvalitetna. Nije bitna količina, već dubina. Možda neću puno vremena uložiti na izgovaranje molitve, ali zašto ne bih toliko vremena iskoristio na pripremanje molitve”, upitao se fra Mate.

Važno je imati molitveni stav!

“Ja ću možda izmoliti jedan Očenaš i netko će možda reći: ‘Vidi ga, lijenčina, samo je jedan Očenaš izmolio u deset sekundi’. Ali možda ću ja taj Očenaš pripremati pola sata razmatranjem Svetoga pisma ili u tišini, razmišljajući što želim dati Isusu kroz taj Očenaš”, istaknuo je fra Mate.

Nadalje je fra Mate istaknuo kako su najveće molitve koje imamo – sakramenti.

“Sam tekst sakramenata je vrlo kratak. Primjerice, netko organizira vjenčanje. Tolike stvari, tolike fešte, toliki uzvanici oko jednoga kratkog dijaloga: Uzimaš – uzimam. Da, vjerujem. Ljubim do smrti. Amen. Sve zajedno jedan minuta i gotovo, a toliko toga izražavaju. Sto krunica ili sto križnih puteva ne mogu zamijeniti to što su tih dvoje ljudi, koje se toliko ljube, u tom trenutku izmjenjuju. Istina, oni će to poslije ponoviti, Bogu hvala, svaki dan svojim zagrljajem, poljupcem, riječju. Ali važno je da mi stojimo iz naše molitve”, naglasio je fra Mate.

Ono što izgovaramo, bilo riječju bilo gestama – moramo stajati iza toga i to stvarno i misliti. No, pojašnjava fra Mate, to ne znači da moramo biti svjesni svake riječi ili ponavljati molitvu ako smo negdje pogriješili.

Ako molitva ne mijenja tebe, mijenjaj ti molitvu!

“Važno je imati molitveni stav. To znači da ti je molitva postala život, da je tvoj život prožet molitvom i da je ti je molitva kao rešetka, kao struktura po kojoj ti organiziraš svoj dan. Molitva nije tu samo da ispuni neke rupice tu i tamo… ‘Imam nešto prazno, čekam negdje pa ću izmoliti nešto…’ Moli i tada, ali prvo vidi gdje ćeš moliti, kad ćeš ići na misu, gdje je krunica, gdje je križni put, gdje je post, gdje je ta ljubav”, pita se fra Mate.

Još jedan od čestih problema je taj što ne dopuštamo molitvi da raste u nama.

“Nauči osam neku molitvu ili recitaciju ako dijete i sad ja cijeli život molim samo to. Dobro, Bogu hvala za tu molitvu. Ona je sigurno dobra i Bogu draga, ali kako rasteš ti, kako rastem ja – mora u nama rasti i naša molitva”, rekao je.

Fra Mate je zaključio s mudrim savjetom jednog pustinjskog oca koji je rekao: “Ako molitva ne mijenja tebe, mijenjaj ti molitvu”.

www.medjugorje-news.com/hkm.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er