CRKVAMEĐUGORJE

Vlč. John Tino: Moje svećeničko zvanje čudesan je plod Međugorja

Vlč. John Tino (biskupija Brooklyn, New York), bio je zaposlen kad je saznao za ukazanja Kraljice Mira u Međugorju. Nakon toga napušta posao, studira teologiju i postaje svećenik. Svećenik je već osam godina, a odnedavno je župnik u jednoj newyorškoj župi. O svojim iskustvima, za jednog hodočašća govorio je za Radiopostaju “Mir” Međugorje i Glasnik mira.

Kako ste dobili svoje svećeničko zvanje?

Bilo je to 1989., kad sam radio u New Yorku i studirao poslovnu administraciju. Dobio sam molitvu Blažene Djevice Marije za milost Božju i ozdravljenje, koje mi je bilo potrebno. Bila je to jednostavna molitva Mariji. Dok sam izgovarao molitvu, osjećao sam nešto duboko u svojoj duši. Nekoliko mjeseci poslije majka moga prijatelja došla je u New York. Razgovarali smo o ukazanjima u Međugorju, o porukama Kraljice Mira. Jednoga dana do dugo u noć pričala mi je o porukama Međugorja, o krunici, Misi i ispovijedi, o mjesečnoj ispovijedi, o postu o kruhu i vodi dva puta tjedno, o čitanju Svetoga pisma… Sljedećeg dana počeo sam moliti krunicu! I počeo sam i živjeti poruke, čitati o njima, posebno knjigu fra Slavka Barbarića „Molite srcem“, ali i druge knjige. I, počeo sam prakticirati svoju vjeru, što prije nisam činio. Nekoliko mjeseci poslije bio sam u Florenzu, u Italiji, i sebe sam posvetio Blaženoj Djevici Mariji, kazao je vlč. John Tino.

Tu sam sreo vidjelicu Vicku, njezino svjedočanstvo duboko me se dojmilo. Ostao sam još nekoliko tjedana u Italiji i u to vrijeme počeo sam osjećati poziv za svećeništvo. Prije toga razmišljao sam raditi kao civil za Crkvu ili postati franjevac. No, na prijedlog jednog svećenika, otišao sam studirati u Rim, što je bilo veliko iznenađenje za moju obitelj – prijeći iz poslovnog svijeta u svijet svećeništva. Mojoj obitelji to nije bilo lako prihvatiti. Ustrajao sam u življenju poruka, koje stalno pozivaju na obraćenje, molitvu, pokoru i na život po sakramentima, posebno s euharistijskim klanjanjem. Živjeti poruke zapravo znači držati se Biblije. Nakon završene dvije godine teologije u Rimu, vratio sam se u New York i tu sam magistrirao teologiju. Godine 1996. ušao sam u sjemenište u New Yorku, ali prije ulaska u sjemenište došao sam u Međugorje, što je bio moj prvi dolazak ovamo. Međugorje je došlo k meni u New York za moje obraćenje i svećenički poziv prije nego što sam ja došao u Međugorje. Međugorje sam posjetio još četiri puta, ali kao svećenik , kazao je vlč. John Tino.

Kako se osjećate u Međugorju?

Osjećam Gospinu prisutnost, a to je Božja prisutnost. U njezinu Bezgrješnom srcu prebiva svemogući Bog, prebiva Duh Sveti, tako da se svaki put kad ovamo dođem osjećam obnovljen. Osjećam se duboko obnovljen u svojoj vjeri, tako da mogu nastaviti živjeti svoju vjeru i služiti ljudima. Posebno se osjećam obogaćen molitvom i mogućnošću ispovijedanja u Međugorju, gdje osjećam vjeru ljudi, a ta vjera jača moju vjeru. Pokojni papa Ivan Pavao II. nazvao je naša vremena marijanskim vremenima, kazao je vlč. John Tino.

Kongregacija za kler prigodom Svećeničke godine navodi riječi pape Pavla VI.: “Svako zvanje dolazi od Boga ali prolazi kroz Majčino srce.“ Gospa ih, svjedoče vidioci, uvijek oslovljava s „Draga djeco“. Kako kao svećenik doživljavate Gospinu blizinu i njezinu prisutnost u svojem životu?

Majka, koja me je dovela svom Sinu, i dalje to čini. Naime, 1991. godine molio sam Mariju da me dovede svome Sinu. I to je bitno u životu svećenika, u mom životu, jer me svakoga dana vodi Kristu.

Na što Vas asocira riječ Majka, što Vam taj pojam znači?

Majka je osoba koja se brine za svoju djecu. Hrani ih, ne fizičkom, nego duhovnom hranom, a iznad svega ljubavlju. Ova Majka hrani nas Kristovom ljubavlju. Majka uvijek hrani svoju djecu riječima utjehe, istine, jednostavnosti. U ovom slučaju Marija donosi riječi svoga Sina, zapisane u Bibliji, kako bi nas nastavila voditi prema spasenju. I, kao i svaka majka, kad djeca ne slušaju, ona ponavlja svoje riječi, kazao je vlč. John Tino.

Već godinama Međugorje je prisutno u svijetu i u Crkvi. Gledajući plodove, kako Vi, izvana, vidite Međugorje u odnosu na nas koji ovdje živimo?

Vidim živu Crkvu, baš onakvu kakvu Bog želi. Vidim ljude koji su zaljubljeni u Boga, po Mariji. Vidim praksu vjere i puninu sakramenata. Na poseban način sakramenta ispovijedi, koji je toliko bitan za život Crkve, kazao je vlč. John Tino.

Hvala Vam što ste došli i našli vremena za razgovor. Želite li, za kraj, nešto poručiti vjernicima i hodočasnicima?

Blažena Djevica Marija uvijek dolazi k nama na različite načine, jer nas ne želi izgubiti. Budite uvijek blizu nje, ona je Majka Crkve. Molite krunicu. Dok razmišljate o tajnama Kristova života možete ih pretvoriti u tajne svoga života. Budite svjesni važnosti obraćenja, na poseban način u ovo vrijeme. Budite blizu Gospodinu, nastavite se ispovijedati i ići na svetu Misu uz Marijinu pomoć. Uz Mariju, koja vam govori što je bitno za vaše živote u ovo vrijeme. Da biste živjeli u jednostavnosti i da vas ne pregaze mnoge stvari u životu i da čuvate ono što je u središtu života – Boga, koji je duša našega spasenja.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er