CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Visoki Vatikanski dužnosnik i kardinal da ostavku zbog…

Nisu navedeni razlozi ostavke, ali se smatra da su povezani s optužbama za financijske malverzacije.

Foto: Claude Truong-Ngoc, CC BY-SA 4.0/Wikimedia Commons

Papa Franjo prihvatio je u četvrtak 24. rujna ostavku kardinala Giovannija Becciua na mjestu prefekta Kongregacije za kauze blaženih i svetih. Becciu se također, što je poprilično rijedak potez, odrekao prava povezanih s kardinalskom službom.

U kratkom priopćenju Svete Stolice nisu navedeni razlozi iznenadne ostavke, no pretpostavlja se da je sporno bilo njegovo djelovanje na poziciji drugog čovjeka u Vatikanskom državnom tajništvu, koju je obnašao od 2011. do 2018., i uz koju se vežu brojni financijski skandali.

Kako prenosi Hina, Becciu je bio dio kontroverznog dogovora pod kojim je vatikansko Tajništvo koristilo crkveni novac za kupovinu luksuzne zgrade u Londonu. Istraga o tom slučaju je prošle godine dovela do suspenzije petero vatikanskih dužnosnika, ostavke vatikanskog šefa policije i odlaska bivšeg čelnika vatikanskog Ureda za financije. Becciu je tad odbacivao svoju krivnju i branio kupovinu u Londonu, tvrdeći da je nekretnini narasla vrijednost.

Vatikanska policija je u lipnju uhitila Gianluigija Torzija, talijanskog posrednika u toj kupovini, optuživši ga za iznudu, pronevjeru, prijevaru i pranje novca. Kasnije je pušten, no istraga i dalje traje. Vatikanski izvori tvrde da će presude biti izrečene uskoro.

www.medjugorje-news.com/bitno.net

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er